U KINIMA: 'BOKSAČ'

Sjajan glumački meč Marka Wahlberga i Christiana Balea

04.02.2011 u 09:00

Bionic
Reading

Jako dobra boksačka drama koja će zabaviti i one koji ne vole taj žanr

'Boksač' je interesantan već po tome koliko je godina nastajao - punih osam. Naime, produkcija je započela još 2003. godine, no tek uključivanjem Marka Wahlberga dvije godine kasnije projekt je uistinu zaživio, s obzirom na predanost glumca da se toj biografskoj priči pruži najbolji tretman. Promijenili su se mnogi glumci, recimo Brad Pitt, a isto tako scenaristi i redatelji (Wahlberg je čak pristupio Martinu Scorseseu, kao i Darrenu Aronofskom). Kada se konačno kao drugi glumac uključio Christian Bale, stvari su uistinu postale zanimljive i rodila su se velika očekivanja da bi to možda moglo biti vrhunsko ostvarenje, mada se često dugo pripremani projekti pokažu kao teška razočaranja.

U središtu priče je Micky Ward, tridesetogodišnji boksač i brat nekoć uspješnog brata Dickya koji se isto tako dokazao u ringu. Micky već dulje vrijeme služi kao prepreka nakon koje drugi boksači započinju uspješne karijere, dok se Dicky okrenuo drogama. Kao Mickyjev trener, Dicky bi se morao posvetiti bratovu napretku, no umjesto toga nada se povratku u ring. Nakon nekoliko incidenata Micky pada u depresiju i miče se od boksa, dok Dicky dospijeva u zatvor, što cijelu obiteljsku i poslovnu situaciju čini još težom. Uz potporu nove djevojke i ljudi koji ga vole, Micky se polako opet uzdiže u profesiji, ali u pozadini, a odnos s bratom koči ga u potpunom povratku i dvojac će morati riješiti svoje probleme da bi obojica krenula dalje...

'Boksač' je izrazito zanimljiva drama koja ne funkcionira uvijek, ali sveukupno nudi itekako kvalitetno filmsko iskustvo. Iako scenarij ima svojih mana, kao što je neuravnoteženo posvećivanje likovima te odnos među njima, istovremeno nudi vrhunski napisan dijalog s prizemljenim likovima koji nisu holivudski uljepšani. Povezano sa specifičnom režijom koja ne zanemaruje detalje i kamerom koja preferira tmurne tonove, dobivamo unikatnu atmosferu koja nas efikasno prikuje uz ekran. Možda predvidljiva priča stoga uistinu ne predstavlja velik problem. Isto tako, film nas ne zamara  bezbrojnim scenama boksa, čime se dodatno pojačava emocionalna snaga onih malobrojnih prizora boksačkih mečeva.

No sve to i ne bi nužno bilo dovoljno dobra mješavina da nije vrhunske glumačke postave koja uistinu upotpunjuje cijeli doživljaj. Marku Wahlbergu je to najbolja uloga karijere, dok bi se slično moglo reći i za Christiana Balea, što puno govori s obzirom na raskošnu filmografiju. Bale jednostavno donosi rijetko vidljivu predanost svom liku i fiksira svu našu koncentraciju na svoje scene. Sporedni glumci isto su izabrani pažljivo, iako su likovi koje oni tumače, nažalost, gotovo u pravilu zanemareni. Slabiji likovi često znaju ispasti nedovršena scenaristička ideja, primjerice djeca glavnih junaka, koja kao da su u priči samo da bi zadovoljila uvjete biografske podloge, a i ljubavna priča između glavnog junaka i njegove djevojke djeluje isprazno.

Zaključno se 'Boksač' svakako može preporučiti svima željnima kvalitetne drame s ukusnom dozom prirodnog humora. Boksačka tematika, kao i biografski temelj, ne određuje ga, stoga će se svidjeti i onima koji ih ne preferiraju, a vrhunska glumačka postava konačni je šećer na toj kvalitetnoj filmskoj torti.