USTALI IZ PEPELA

Filmski povratnici ponovno na tronu

10.03.2009 u 08:20

Bionic
Reading

Nekad su nas oduševljavali svojom pojavom u imaginarnom svijetu filmova i serija, a potom su zbog ovog ili onog razloga posrnuli ili odustali od karijere. I kad smo pomislili da ih više nikada nećemo vidjeti na platnu ili malim ekranima, ipak su se vratili i još jednom potvrdili svoj zvjezdani status

MICKEY ROURKE

Iako je njegov comeback bio najavljen ulogom u Sin Cityju 2005, gdje se pojavio kao Marv s maskom na licu, Rourke se u velikom stilu vratio glumi prošle godine, ulogom Randyja 'Rama' Robinsona, ocvalog hrvača koji se odupire vremenu u filmu The Wrestler. Film je gotovo preslika Mickeyjeva stvarnog života, jer je prije glumačke karijere prepune uspona i padova Rourke bio amaterski boksač, pa ne čudi da mu je redatelj Darren Aronofsky dopustio da intervenira i u scenarij Hrvača. Zlatnim godinama njegove karijere smatrale su se osamdesete kada je snimio filmove poput Anđeoskog srca, 9 i pol tjedana i Divlje orhideje, koji su mu donijeli i status seks-simbola. Žene su diljem svijeta gubile pamet zbog njegove pojave, a najvećim  dijelom tome su kumovale upravo uloge koje je birao. Godine 1991, Mickey odustaje od glume i okreće se boksu. Kao razlog naveo je da kao glumac prema sebi nema dovoljno poštovanja i u boksu je vidio spas od moralnog i fizičkog posrnuća.

Iako je i sam bio svjestan da je već prestar za sportaša, za njega je to bio test koji na kraju nije prošao. Pet godina kasnije, odlučio je otići u sportsku mirovinu, no posljedice te avanture bile su slomljeni nos, slomljena rebra, nagnječenje čeljusti i slične ozljede koje je Rourke pokušao krpati kod plastičara. Umjesto rekonstrukcije, Mickey je dobio novo, gotovo neprepoznatljivo lice što je, uz manjak novih uloga, rezultiralo kroničnim padom samopouzdanja. Bez žene, bez karijere i bez novca, Mickey sredinom devedesetih pada u depresiju koja je uzrokovala autodestruktivno povlačenje među svoja četiri zida u kojima su mu jedino društvo pravili njegovi psi.

Ulazak u novi milenij ipak mu je donio šansu za novi početak. Najprije je angažiran za sporedne uloge u Rodriguezovu filmu Once upon a Time in Mexico i Man of Fire u režiji Tonyja Scotta da bi ga zatim isti redatelji uzeli za veće uloge u svojim kasnijim filmovima Sin City i Domino. Filmom 'The Wrestler' Mickey se definitivno potvrdio kao respektabilan glumac koji se, unatoč padovima, hrabro vratio na zvjezdano nebo i tamo dobio mjesto koje zaslužuje. Uloga Randyja donijela mu je Zlatnog lava, nagradu za najboljeg glumca BAFTA-e te Zlatni globus, prilikom čijeg se dobivanja Rourke zahvalio svojim psima koji su bili uz njega kada nitko drugi nije. Iako mu je zlatni kipić ipak izmaknuo, Sean Penn koji ga je osvojio u toj kategoriji nije propustio zahvaliti se upravo Mickeyju kojega je tom prilikom nazvao rijetko hrabrim čovjekom i svojim bratom.

ROBERT DOWNEY JR.

ROBERT DOWNEY JUNIOR


Droga, alkoholni deliriji, hapšenja, zatvori i rehabilitacije obilježile su  privatni život i karijeru još jednog holivudskog zločestog dečka Roberta Downeyja Juniora. Iako su ga smatrali jednim od najkvalitetnijih glumaca svoje generacije od prvog pojavljivanja na filmu, Downey je uspio duboko zaroniti u bezdan droge i alkoholizma. Afirmirao se osamdesetih godina kada je ostvario zapaženu ulogu kokainskog ovisnika u filmu Less than Zero, a sve je dobilo ironičan nastavak u njegovu privatnom životu. Unatoč problemima s drogom, dobre uloge mu ne izmiču, pa je tako nastupio u 'Air America' s Melom Gibsonom, da bi 1992. bio izabran za glavnu ulogu u filmu Chaplin koja mu je donijela i prestižne nominacije za Zlatni globus i Oscar. Loše navike ipak su ga koštale kada ga je 1996. zaustavila policija i našla mu u autu drogu i oružje. Poslan je na rehabilitaciju uz uvjetnu kaznu koju nije ispoštovao te ga šalju u zatvor, iz kojeg izlazi uz jamčevinu nakon pola godine.

Redatelji i producenti oduvijek su mu bili skloni, pa je dobio angažman u seriji Ally McBeal, no tijekom snimanja se ponovno drogirao tako da mu je i David E. Kelley definitivno dao nogu. Nakon godina vrtnje u začaranom krugu droge, zatvora i odvikavanja, Robert čvrsto odlučuje srediti se i nastaviti glumiti. Zahvaljujući Melu Gibsonu, dobiva ulogu u Raspjevanim detektivima i filmu Gothica, a zatim je, na iznenađenje mnogih, odabran za vodeću ulogu u Iron Manu koji je postigao velik uspjeh na kinoblagajnama. Ben Stiller ga 2008. regrutira u ekipu za film Tropic Thunder. Zamaskiran u crnca s južnjačkim naglaskom, gotovo neprepoznatljiv, Robert nas je nasmijao do suza.

ARNOLD SCHWARZENEGGER

Za razliku od navedenih buntovnika, i jedan se američki političar odlučio vratiti filmu, a to je Arnold Schwarzenegger. Arnie se posljednjih godina toliko uozbiljio da smo zaboravili kako izgledaju njegove slavne pločice koje je skrivao ispod košulje i kravate. Najpoznatiji mišićavac među guvernerima odlučio je ipak snimiti još jedan film (nadamo se ne i posljednji). Uloge opasnih i nepobjedivih snagatora u dva nastavka Conana i tri nastavka Termninatora vinule su ga među holivudske zvijezde, zahvaljujući publici koja je osamdesetih godina prošlog stoljeća rado gledala akciju i mišiće. Iako je snimio i nekoliko komedija, Arnold je ostao najpoznatiji upravo po svom torzu i rečenici 'I'll be back' koja se ispostavila istinitom. Zadnji put smo ga vidjeli u trećem dijelu 'Terminatora: Rise of the Machines', a sada je, nakon nekoliko godina stanke, odlučio još malo glumiti i razveseliti svoje fanove. Arnie će u novom filmu The Expendables najvjerojatnije glumiti samoga sebe, ali da stvar bude još bolja, uz njega će se u filmu pojaviti Mickey Rourke i drugi najpoznatiji mišićavac svih vremena Sly Stallone, koji je ujedno i redatelj i scenarist filma. Film će nedvojbeno biti veliki hit, prije svega zbog legendarnih glumaca, sada već šezdesetogodišnjaka, koji će konačno odmjeriti snage na velikom platnu. Jedva čekamo!

DAVID DUCHOVNY

Osim filmska platna, povratnici su osvježili i male ekrane, a najaktualniji je David Duchovny, najpoznatiji kao Fox Mulder u kultnoj seriji devedesetih Dosjei X. Malo je znano da je Duchovny završio ugledni Princeton nakon čega je predavao književnost na Yaleu da bi se usred akademske karijere naglo odlučio posvetiti glumi. Kako to obično biva, najprije su uslijedile reklame pa manje uloge u filmovima da bi ga zatim Chris Carter 1993. pozvao za glavnog muškog glumca u 'Dosjeima X', seriji u kojoj je David proveo cijelo desetljeće. Rijetki su glumci koji se, osobito nakon što su glumili u popularnim serijama, uspiju othrvati od uloge koju su utjelovili i kasnije postati respektabilni filmski glumci. Slična je priča bila i s Duchovnyjem. Nakon 'Dosjea X', uslijedile su uloge u filmovima koji nisu ostali zapamćeni jer je Davida publika identificirala s Mulderom i teško prihvaćala u nekoj drugoj ulozi.

Ulogom u seriji Californication, David nam se vratio na male ekrane u punome sjaju. Serija je počela s emitiranjem 2007, a David u njoj utjelovljuje Hanka Moodyja, problematičnoga pisca koji ulazi u (pretežno) seksualne odnose s raznim ženama te oštro kritizira stanje društva u Americi opsjednutog seksom, plastičnim operacijama i površnošću. Ta bi se karakteristika mogla i autobiografski odnositi na glavnog glumca, koji je svojedobno zbog ovisnosti o seksu završio na rehabilitaciji, što je rezultiralo i razvodom od glumice Tee Leoni. Bilo kako bilo, Hank nas je, baš kao i Mulder, prikovao za televizijske ekrane i još jednom izmamio uzdahe diljem ženske populacije.

GWYNETH PALTROW

Da ne bismo navodili samo muškarce, za kraj smo ostavili i jednu damu koja nam se, nakon godina eskiviranja s filmskog platna, vratila ljepša i seksipilnija nego što je pamtimo. Gwyneth Paltrow svoju je karijeru započela kao vrlo mlada glumica i odmah postala planetarno popularna manje zbog uloga, a više zbog svojih ljubavnih veza, ponajprije one sa seks-simbolom Bradom Pittom. Iako su joj uloge bile pomalo dosadnjikave i ne pretjerano raznolike, Gwyneth se ipak uspjela ogrebati za zlatni kipić, a potom i za Zlatni globus, i to za glavnu ulogu u filmu Zaljubljeni Sheakespeare. Bilo je to1999, a ona je tada imala tek 26. Nakon Oscara snimila je još nekoliko zapaženih filmova od kojih bismo svakako izdvojili njezinu ulogu u komediji The Royal Tenenbaums, u kojem je zaigrala lik čudakinje Margot, možda jednu od svojih najboljih uloga.

Dvije godine kasnije, ova krhka plavuša udaje se za Chrisa Martina, seli u Englesku gdje rađa djecu i prijateljuje s Madonnom, dok filmska karijera pada u drugi plan. Godine 2008, za časopis Vogue priznala je da je patila od depresije nakon smrti oca, a zatim i od one postporođajne nakon što je rodila sina. Okrenula se jogi i makrobiotici i čini se da su zdrav život i pozitivna misao učinili svoje. Gwyneth nam se vratila najprije ulogom Pepper Potts u 'Iron Manu', da bi prošle godine zaigrala u romantičnoj drami The Two Lovers, filmu koji je njezin partner u filmu, Joaquin Phoenix, ironično najavio kao svoj posljednji. Gwyneth se sve češće pojavljuje i na naslovnicama časopisa kao jedna od modno najosvještenijih glumica današnjice. Nove uloge dale su joj vjetar u leđa i malo više hrabrosti za malo kraće suknje kojima, unatoč bračnom životu i potomstvu, obara fanove s nogu.