NAJVEĆI FILMSKI FESTIVAL

'72 dana' u pohodu na Skandinaviju

31.01.2011 u 11:59

Bionic
Reading

Crna komedija redatelja i scenarista Danila Šerbedžije nastavlja svoj uspješan pohod po europskim filmskim festivalima nastupom na 34. međunarodnom filmskom festivalu u Göteborgu

Crna komedija '72 dana', snimljena u produkciji Inter filma, HTV-a, Vansa i Lijenog filma, imat će projekciju i na 34. međunarodnom filmskom festivalu u Göteborgu, koji ove godine traje čak 11 dana – od 28. siječnja do 7. veljače. Taj najveći filmski festival u Skandinaviji godišnje posjeti preko 200.000 gledatelja, što ga pozicionira među najveće filmske festivale u svijetu.

Film se prikazuje u službenoj konkurenciji, u kategoriji međunarodnih debitanata. Sudionici te kategorije natječu se za nagradu koja nosi ime slavnog Ingmara Bergmana, a sudjeluju i u natjecanju za nagradu publike. U kategoriji debitanata je šest filmova, a svaki će biti prikazan tri puta.

Ove godine na festivalu sudjeluju 442 filma iz čak 76 zemalja, a ovogodišnja tema je 'prisutnost'. Festival otvara norveški kino hit Kralj đavoljeg otoka (King of Devil's Island), čiju glumačku postavu predvodi skandinavska i svjetska zvijezda Stellan Skarsgård.

72 dana premijerno su prikazana prošlog ljeta na pulskom festivalu, gdje su nagrađena nagradom publike te nagradama za najbolju glavnu mušku ulogu (Rade Šerbedžija) i najbolju sporednu mušku ulogu (Bogdan Diklić), kao i nagradom za najbolju masku koju je dobila Snježana Gorup. Nagradu publike film je osvojio i na Filmskom forumu u Zadru. Izvan zemlje prikazan je u Segoviji, Utrechtu i prije nekoliko dana na filmskom festivalu Alpe Adria Cinema u Trstu.