'ROBOT' – FILMSKO ČUDO

Pogledajte najluđu akcijsku scenu ikad

15.02.2011 u 08:16

Bionic
Reading

'Terminator' susreće 'Electric Dreams', 'Matrix', 'Transformerse' i sva čuda tamilskog filma – 'Robot' ('Endhiran') je najskuplji i najprofitabilniji indijski film svih vremena, koji je ostatak holivudske produkcije bacio na koljena

Neki od razloga zašto se kinematografija indijskog potkontinenta, iako je Bollywood još tijekom sedamdesetih srušio Hollywood s liste najveće produkcijske mašinerije na svijetu, uvelike ignorira na Zapadu, a gotovo posve u Hrvatskoj, nisu samo drastične razlike u kulturnim i komunikacijskim kodovima, već i razlozi vrlo praktične prirode – prosječan naslov nastao u hiperproduktivnim celuloidnim radionicama Indije i Pakistana traje najmanje tri sata i sadrži nekoliko raskošnih, koliko bizarnih i našoj publici poprilično 'nerazumljivih' glazbeno-plesnih točaka po kvadratnoj minuti.

'Robot'


Stoga ih gotovo nikada nećemo vidjeti u regularnoj filmskoj distribuciji, baš kao što retrospektive azijskog filma u ovom dijelu svijeta uredno ignoriraju naslove proizvedene na jugu kontinenta, ali svako malo pojavi se neki biser koji iskoči iz gomile, remek-djelo za koje se zagriju filmofili izvan Maharashtre, Lahora i Chennai Kodambakkama. 'Robot', poznat i po svom izvornom tamilskom naslovu 'Endhiran' (aka 'Entiran'), jedan je od takvih filmova, razvikan i na Zapadu kao 'najskuplji indijski film svih vremena'. Pogledate li ga, bit će vam jasno kako je zaradio titulu, a vrlo je vjerojatno da ćete mu potom pridodati i epitete 'najzabavniji' i 'najluđi' – ako već ne svih vremena, onda svakako u novijoj povijesti Kollywooda. Kollywood je popularni naziv za tamilsku kinematografiju, indijske filmove snimljene na tamilskom jeziku i producirane u regiji Chennai Kodambakkam, drugu najveću indijsku filmsku industriju, odmah iza svima (malo) poznatijeg Bollywooda i njegove hindi produkcije.

'Robota' je režirao slavni, višestruko nagrađivani S. Shankar, s nekim od najvećih zvijezda indijskog filma (sikimska ikona Danny Denzongpa i prelijepa, globalno slavna Aishwarya Rai, poznata i po tituli Miss svijeta iz 1994), kao trosatnu romantičnu akcijsku komediju o zaljubljenom kiborgu. On razgovara s komarcima, trči po vagonima vlakova i okreće glavu za 360 stupnjeva, a potom se, spletom nesretnih okolnosti i nekoliko plesova kasnije, od igračke pretvori u 'demona', razarajuću silu kojoj vojska ne može stati na kraj – posebno kad samog sebe klonira na način o kakvom bi Agent Smith mogao samo sanjati tijekom svoje borbe protiv Nea.

Rezultat je čušpajz svega i svačega viđenog kroz godine i desetljeća američke kino ponude, no unatoč kompilaciji posveta i ideja posuđenih u rasponu od 'Electric Dreams', Asimova i 'Johnny 5' do 'Transformerss', 'Matrixs' i 'Terminators', izvedba je nakrcana jedinstvenim, bolno originalnim i posve suludim idejama, najizraženijima u neviđenim akcijskim scenama koje kombiniraju duh razigranih kaskaderskih akrobacija osamdesetih s modernom CGI ekstravagancom 21. stoljeća, s rezultatom kakav do sada nije dostavio ni jedan spektakl iz po spektaklima daleko poznatijeg Hollywooda.

Priprema projekta trajala je čak deset, a snimanje pune dvije godine – trud se isplatio, jer 'Robot' je u konačnici ne samo zaradio četiri puta više od uloženog, već je uz hvale kritike i nagrade industrije postao i najgledaniji indijski film svih vremena. Čak je i soundtrack obarao rekorde.

Odgovor na pitanje 'zašto?' dobit ćete isključivo gledanjem cijelog ludila, a nekoliko inserata koje ćete pronaći na Webu dat će vam dio odgovora i dodatan razlog da se potrudite iskopati i odgledati cjelinu. Odmah!