MAXtv FILMOMANIJA 4

'Oluja' u Movieplexu

01.02.2011 u 07:44

Bionic
Reading

Pogledajte koji vas filmovi očekuju na programu Filmomanije u utorak, 1. veljače

Četvrta filmska revija recentne europske i svjetske kinematografije nastavlja donositi izbor najzanimljivijih filmova s najznačajnijih svjetskih filmskih festivala. Provjerite što vas ovaj tjedan očekuje u Movieplexu u centru Kaptol.

Utorak, 1. veljače, u 16 sati
PROJEKT FRANKENSTEIN/SZELÍD TEREMTÉS - A FRANKENSTEIN-TERV
Mađarska, Njemačka, Austrija
Režija: Kornél Mundruczó
Scenarij: Kornél Mundruczó
Uloge: Rudolf Frecska, Lili Monori i Kornél Mundruczó

Sinopsis: Nekoć davno, mladi čovjek je odgajao sina. Nakon godina provedenih u instituciji, 17-godišnji Rudi vraća se kući sa željom da se uklopi u obitelj. Vraća se majci u nadi da naići na odobravanje, naklonost i, najvažnije, dobiti odgovor na pitanje tko mu je otac, ali shvaća da nije dobrodošao. Gotovo slučajno, Rudi dospije na casting za film. Redatelj je očaran njegovom nevinošću i misli da je pronašao glumca za glavnu ulogu. Ali užasan događaj kompromitira Rudijeve dobre namjere. On postaje traženi ubojica i redatelj shvaća da je Rudi, taj osebujni i tihi dječak, njegov sin i njegova vlastita čudovišna kreacija. Redatelj sada nema drugog izbora osim pridružiti se svome sinu na okrutnom putu i zajedničkoj potrazi za iskupljenjem. Film je inspiriran klasičnim romanom Frankenstein autorice Mary Shelley.

Nagrade i festivali: Službena konkurencija - Cannes Film Festival 2010.

UTROBA/WOMB
Njemačka, Mađarska, Francuska
Režija: Benedek Fliegauf
Scenarij: Benedek Fliegauf
Uloge: Eva Green, Matt Smith i Lesley Manville

Sinopsis: Kada se Rebecca vrati u djedovu kuću, susreće Thomasa, svoju simpatiju iz djetinjstva. Thomas ostavlja svoju djevojku Rose i njihova se ljubav nastavlja tamo gdje je stala, sve dok Thomas ne pogine u automobilskoj nesreći. Očajna, mlada žena razmišlja o samoubojstvu sve dok ne pronađe utjehu u ideji o kloniranju. Iako to društvo još u potpunosti ne prihvaća, Rebecca odluči roditi Thomasa i (ponovno) vratiti svoju izgubljenu ljubav u život. Živeći u staroj zabačenoj kući Rebeccinog djeda, Thomas odrasta vjerujući da je njegov otac poginuo u nesreći. Rebecca mu nikada nije spomenula kloniranje. Usprkos njezinoj tajni, Rebecca i Thomas žive gotovo normalan život sve dok Rose ne sazna istinu...

Nagrade i festivali: Službena konkurencija - Locarno Film Festival 2010, Toronto Film Festival 2010.

19 sati
DOBRO SRCE/THE GOOD HEART
Danska, Island, SAD, Francuska, Njemačka
Režija: Dagur Kári
Scenarij: Dagur Kári
Uloge: Paul Dano, Brian Cox i Bill Buell

Sinopsis: Brian Cox glumi Jacquesa, mrzovoljnog vlasnika opskurnog njujorškog bara koji je dom velikom broju profesionalnih pijanaca. Jacques se predano ubija pićem i cigaretama kada upoznaje Lucasa, mladog beskućnika koji je digao ruke od života. U želji da netko nastavi tradiciju bara, a Jacques Lucasa smatra dostojnim nasljednikom, uzima ga pod svoje okrilje i uči ga muškim postulatima svog alkoholičarskog bara: nema novih mušterija, nema prijateljstva s mušterijama i, najvažnije, nema žena. Lucas brzo uči, no njihovo je prijateljstvo stavljeno na kušnju kad se u baru pojavi izbezumljena, ali prekrasna April tražeći zaklon, a Lucas zahtijeva da joj pomognu.

Nagrade i festivali: Službena konkurencija – Goteborg Film Festival 2010.

KABOOM/KABOOM
SAD, Francuska
Režija: Gregg Araki
Scenarij: Gregg Araki
Uloge: Haley Bennett, Thomas Dekker i James Duval

Sinopsis: Smithova svakodnevica u studentskom domu – druženje sa sarkastičnom prijateljicom Stellom, petljanje sa slobodoumnom London, žudnja za predivnim, ali tmurnim cimerom Thorom – sve se to okrene naopačke nakon jedne sudbonosne, zastrašujuće noći. Halucinirajući od nekih droga koje je te večeri konzumirao, Smith je uvjeren da je svjedočio morbidnom ubojstvu zagonetne crvenokose djevojke koja ga proganja u snovima. Ono što otkriva dok pokušava saznati istinu, gura ga sve dublje i dublje u tajnu koja će zauvijek promijeniti ne samo njegov mladi život, već sudbinu cijelog svijeta.

Nagrade i festivali: Queer Palm – Cannes Film Festival 2010; Službena konkurencija – Toronto Film Festival 2010.

21 sat
OLUJA/THE TEMPEST
SAD
Režija: Julie Taymor
Scenarij: Julie Taymor prema drami Williama Shakespearea

Uloge: Helen Mirren, Russell Brand, Alfred Molina, Felicity Jones, Chris Cooper i Djimon Hounsou
Sinopsis: Adaptacija istoimenog Shakespeareovog mističnog trilera. Glavna junakinja filma, Prospera, za kaznu je poslana sa svojom četverogodišnjom kćerkom na putovanje brodom u nepoznatom pravcu. Prospera će se uskoro naći na magičnom otoku na kojem nema civilizacije pa će tako majka ujedno postati i očinska figura četverogodišnjoj Mirandi. To će dovesti do epskog sukoba između Prospere i Calibana...
Nagrade i festivali: Službena konkurencija - Venice Film Festival 2010, New York Film Festival 2010.

PROVJERENA KOPIJA/COPIE CONFORME
Francuska, Italija, Iran
Režija: Abbas Kiarostami
Scenarij: Abbas Kiarostami
Uloge: Juliette Binoche, William Shimell i Jean-Claude Carrière

Sinopsis: Univerzalna priča o susretu muškarca i žene u malom talijanskom gradiću na jugu Toskane. Muškarac je britanski pisac koji je upravo održao predavanje na konferenciji. Žena, Francuskinja, vlasnica je galerije. Na neki način, ovo je priča o Adamu i Evi. Obična priča koja se mogla dogoditi bilo kome, bilo gdje.

Nagrade i festivali: Najbolja glumica - Cannes Film Festival 2010.