U KINIMA: 'GREEN HORNET'

Razočaravajuća akcijska komedija talentirane ekipe

21.01.2011 u 10:00

Bionic
Reading

Bez obzira na uključeni talent, ovo je film koji često razočarava gledatelja

'Green Hornet' zanimljiv je projekt koji se već dugo godina pripremao i promijenio mnogo redatelja, glumaca i scenarista. U pitanju je prva filmska ekranizacija lika stvorenog još 1930-ih godina koji se pojavljivao u stripovima, serijama, pa i filmovima i tako postao prepoznatljiva ličnost američkih medija. Kada se nova zvijezda komedija Seth Rogen uključila u projekt film je konačno krenuo u produkciju. Talentirani Francuz Michel Gondry postavljen je za redatelja, a ostatak glumačke postave pojačao se vrhunskim Christophom Waltzom, Jaypm Choum, Edwardom Jamesom Olmosom i Cameron Diaz. Ambiciozan projekt se najavljivao kao ludo zabavna akcijska komedija, no mogu li se svi ti talenti spojiti u konkretnu, kvalitetnu filmsku cjelinu?

Britt Reid (Seth Rogen) razmaženi je sin vlasnika ogromne novinarske kuće koji slobodno vrijeme provodi na ludim zabavama. Smrću njegova oca to se mijenja kada upoznaje očeva mehaničara Katoa (Jay Chou), koji je zapravo vrhunski znalac borilačkih vještina i genijalni inženjer. Dvojac se svojim talentima odlučuje nametnuti zločincima grada, ali istovremeno sebe prikazati kao kriminalce, s idejom da će tako umanjiti svoje slabe točke. Mogu li poraziti korumpirani lanac grada i istovremeno ostati živi?

Bez obzira na vrhunsku ekipu ispred i iza kamera, 'Green Hornet' pokazuje se kao osrednje i potpuno zanemarivo ostvarenje. Krenimo od režije čije je kormilo preuzeo Michel Gondry. Izvrstan redatelj s prepoznatljivim stilom kroz cijelo trajanje filma zapravo je zanemariv i očito je da nije imao potpunu kontrolu nad mnogim elementima. Možda bi najjednostavnije bilo reći da je ovo mogao režirati bilo koji slabiji redatelj, jer Gondryjev je stil u potpunosti zanemaren i ne donosi pomak od uobičajene holivudske generičnosti. No razočaravujuće plaha režija nije najveći problem, u usporedbi sa scenarijem i likovima. Osim izrazito loše balansirane i zamršene radnje koja se nepotrebno proteže na čak dva sata, glavni lik je iznenađujuće konstruiran kao potpuno antipatična osoba (koja se približavanjem kraja filma gotovo uopće ne mijenja na bolje). Takav pristup možda bi funkcionirao da je riječ o konkretnoj parodiji na superherojski žanr. Iako to film možda i pretendira biti, to je uočljivo samo u vrlo, vrlo rijetkim trenucima.

Cijela radnja i dijalozi igraju na sigurno poput neke 'ozbiljnije' stripovske adaptacije, bez lukavog i nepredvidljivog humora ili barem nepredvidljivih akcijskih sekvenci. Filmovi poput 'Kick Ass' pravi su primjer kako svježe spojiti komediju i ozbiljnost na ovome polju, a 'Green Hornet' je samo prolazno gledljiv i konačno predvidljivo dosadan. Razočaranje se krije i u tome što je Seth Rogen pokazao u prošlosti svoj talent kao dobar komičar, ali ovdje je njegov lik uglavnom naporna, antipatična i razmažena ličnost koja udaljuje gledatelja od filma i ne pruža nam mogućnost povezivanja jer je njegova prošlost, kao i sadašnji razvoj, gotovo potpuno zanemarena u scenariju. Tako zapravo imamo dva sata često besmislenog natezanja dvaju glavnih likova (sporedni lik Kato), dok su ostali nažalost potpuno zapostavljeni. Primjer takvog ignoriranja je i lik glavnog negativca kojega utjelovljuje vrhunski glumac Christoph Waltz, ali ga na ekranu ima samo desetak minuta pa se čini kao da gledamo scene iz nekog drugog filma u kojem bi njegov lik imao mnogo veću ulogu. Uz sve te mane 'Green Hornet' ipak uspijeva biti gledljiv i donekle zabavan film, ponajviše zbog svih talenata na raspolaganju, a svako malo zalomi se pokoja scena vrhunske kvalitete, samo ne prečesto.

Za sve koji čekaju novi vrhunski spoj stripovskih junaka i komedije 'Green Hornet' vjerojatno će biti razočaranje, pogotovo nakon kvalitete kakvu je pokazao 'Kick Ass', ali ležerna atmosfera i ponekad efikasan humor mogu gledateljevu pažnju zadržati do kraja, bez obzira što cjelokupno iskustvo neće biti zadovoljavajuće.