Film BERLINALE 2011.

Filmska parada stiže u Berlin, 61. put

  • Autor: V. G.
  • 21.1.2011 9:10:35
  • 21.1.2011 9:10:35

Wim Wenders i Werner Herzog u 3D-u te redateljski prvijenac slavnog glumca Ralpha Fiennesa, samo su neke 'atrakcije' ovogodišnjeg filmskog festivala u Berlinu

Berlin u ovo doba godine možda i jest hladniji od šampanjca na after partyju filmskog festivala, ali to nikada do sada nije smetalo zvijezdama, ikonama, autorima i luzerima da se tijekom nekoliko posljednjih desetljeća zajedno sjate u njegov centar pa prošeću po crvenom tepihu u tankim i kratkim svečanim haljinicama, odijelima i frakovima, kao da su na osunčanoj kanskoj rivijeri. Doduše, njemačka inačica prestižnog francuskog festivala nikada nije sustigla azurnu varijantu – ni po dimenzijama programa, ni po napadnom glamuru – ali je uvijek, zajedno s Venecijom, zaokruživala cjelinu triju vodećih europskih festivalskih giganata.

Ove godine, Berlinale se održava od 10. do 20. veljače, a ledenom vjetru, grijani tek blicevima horde uznemirenih fotoreportera, prkosit će redatelji, glumci, scenaristi i producenti 22 nova filmska naslova, pri čemu se njih 16 natječe za različite nagrade, uključujući i onu glavnu, za Zlatnog medvjeda u kategoriji najboljeg filma godine.

Uz posebne programe, kao što je iskazivanje solidarnosti osuđenom iranskom redatelju Jafaru Panahiju, čiji će se film 'Offside' prikazati 11. veljače (na godišnjicu Iranske revolucije) te europsku premijeru novog dokumentarnog filma Wernera Herzoga, 'Cave Of Forgotten Dreams' (snimljen u 3D-u, jedan od triju 3D naslova ovogodišnjeg Berlinalea!), tu su i druge premijere redateljskih zvijezda, poput mađarskog 'arthouse' kralja Bele Tarra, koji na festival dolazi s 'The Turin Horse' (tragična priča o konju kojeg je od šibanja pokušao zaštititi Friedrich Nietzsche? Tako kažu) ili Wima Wendersa koji je snimio plesni film u 3D-u pod nazivom 'Pina'.

U 3D-u je i francuski animirani film 'Tales Of The Night' Michela Ocelota, a slavni glumac Ralph Fiennes odabrao je upravo Berlin za premijeru svog prvog redateljskog pothvata, suvremene adaptacije Shakespeareove starorimske priče 'Coriolanus', u kojoj i glumi s Geraldom Butlerom, ali i Slavkom Štimcem, Slobodanom Ninkovićem i Draganom Mićanovićem!

Berlinale će ove godine ugostiti još nekoliko velikih debija, poput 'Margin Call' JC Chandora, trilera o investicijskom bankarstvu u kojem glume Kevin Spacey, Jeremy Irons, Demi Moore, Paul Bettany i Zach Quinto ili 'The Prize' redateljice Paule Markovitch, koja je do sada radila s velikanima meksičkog filma, poput Fernanda Eimbcka i Alfonsa Cuarona.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još