Film LICE I NALIČJE NAJLJEPŠEG GRADA

'Druga Venecija' Bogdana Žižića u Tuškancu

  • Autor: tportal.hr
  • 20.1.2011 13:24:37
  • 20.1.2011 11:03:31

U četvrtak, 20. siječnja u 19 sati u zagrebačkom kinu Tuškanac održat će se premijerno prikazivanje dugometražnog dokumentarnog filma 'Druga Venecija'

Režiju potpisuje Bogdan Žižić, a film je nastao prema istoimenoj knjizi Predraga Matvejevića u izdanju VBZ-a, koja je doživjela međunarodni uspjeh, dok je za snimanje zaslužan mladi i vrlo hvaljeni Mario Britvić.

Žižić je uz Veneciju, kako kaže, iznimno vezan, a i više je puta bio u prilici ondje snimati, pa gotovo da poznaje njen svaki kutak. No kada mu je u ruke dospjela knjiga Predraga Matvejevića 'Druga Venecija' spoznao je nešto sasvim novo o tom gradu, iz kojeg je poteklo vrelo inspiracije za ovaj dokumentarac. Predragu Matvejeviću pripala je čast da bude prvi stranac u povijesti kojem je dodijeljena najprestižnija talijanska književna nagrada Strega, i to upravo za 'Drugu Veneciju'.

'Riječ je o njegovom licu i naličju koje stvara nevjerojatan, ali nepromjenjiv kontrast. S jedne strane, prisutna je idealna, blještava slika grada upotpunjena njegovom dugom i slavnom prošlošću, arhitekturom te umjetnošću, a s druge pak slika grada koji trune, tone i hrđa, no oni naposljetku ne mogu jedan bez drugoga, već su dio neraskidive cjeline. Da istaknem primjer, kad se Matvejević dotiče Lida, zaobilazi filmski festival i kockarnice, po čemu ga većina ljudi pamti, već u fokus stavlja dine, odnosno njegov opustošeni krajolik. Drugim riječima, želio sam dočarati nešto drugo, ono što turisti ne mogu snimiti fotoaparatom dok šeću Markovim trgom i poručiti da idealno ne postoji', objasnio je autor.

Poslije premijere 20. siječnja u kinu Tuškanac, dokumentarac 'Druga Vencija' čeka svoj termin na hrvatskoj televiziji, kada će ga gledatelji moći još jednom pogledati na malom ekranu. Kako je Italija pokazala zanimanje za talijansku inačicu, tako filmsku ekipu uskoro očekuje druga etapa, verzija filma na talijanskom jeziku.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još