SEDMI FESTIVAL

Frederick Wiseman i Errol Morris na ZagrebDoxu

19.01.2011 u 15:53

Bionic
Reading

Ovogodišnje, sedmo izdanje najvećeg međunarodnog festivala dokumentarnog filma u regiji, koje će se održati u Movieplexu Centra Kaptol od 27. veljače do 6. ožujka, pored međunarodne i regionalne konkurencije uključuje standardne službene programe Glazbeni globus, Kontroverzni Dox, Happy Dox, prošle godine oformljeni Stanje stvari, ali i dva nova programa - Teen Dox i Majstori Doxa

Potonji program Majstori Doxa uključuje najnovije filmske uratke svjetski priznatih autora i autorica na području dokumentaristike. Američkog redatelja Fredericka Wisemana struka smatra jednim od najznačajnijih živućih dokumentarista današnjice. Baveći se filmom više od 40 godina, Wiseman je dosad snimio više od trideset dokumentaraca u kojima se posvetio istraživanju američkih institucija. Stavljajući u fokus bolnice, srednje škole, vojne centre, centre za socijalnu skrb, policijske stanice, Wiseman gledateljima otkriva one manje poznate nejednakosti američkog društva. U posljednjem filmu 'Boxing Gym' snima školu boksa – na suptilno provokativan način Wiseman tako kritizira postojanost i prisutnost nasilja u današnjem društvu.

'Pink saris'

Uz bok Wisemanu ZagrebDox predstavlja još jednog od vodećih svjetskih majstora dokumentarne forme – riječ je o Errolu Morrisu. Godine 2003. magazin Guardian uvrstio ga je na sedmo mjesto najboljih svjetskih redatelja, a za svoj je rad nagrađen brojnim filmskim nagradama, uključujući Oscara za film 'Magla rata'. Morrisov posljednji film 'Tabloid' bilježi priču o Joyce McKinney, bivšoj miss Wyominga koja nije željela prihvatiti prekid ljubavne veze s mormonskim svećenikom te ga je navodno pratila, otela i seksualno zlostavljala. Morris bilježi spomenuti događaj s dva potpuno različita stajališta: iz perspektive glavne protagonistice koja je vođena bezuvjetnom ljubavlju željela spasiti voljenog muškarca te iz perspektive tabloida željnih senzacionalizma.

Redatelj i pjesnik Jørgen Leth vodeća je figura svjetske eksperimentalno-dokumentarne produkcije te jedan od pionira suvremene danske kinematografije; od 50-ih godina prošlog stoljeća naovamo snimio je više od trideset kratkih, eksperimentalnih i dokumentarnih filmova koji tematski variraju od portretiranja različitih umjetnika, preko impresionističkih, poetičnih zapisa života u Kini, Haitiju te SAD-u, sve do dokumentiranja sportskih događaja. Svjetskoj je javnosti najpoznatiji po projektu 'Pet opstrukcija' koji je realizirao s Larsom von Trierom, a koji uključuje pet remakea Lethovog najpoznatijeg nadrealističkog filma 'The Perfect Human'. U filmu 'Erotic man', koji će biti prikazan na ZagrebDoxu, Leth putuje svijetom te stvara provokativan i nerijetko autobiografski filmski esej o čovjeku u potrazi za prirodom 'erotskog'.

Među dokumentarističke majstore uključene su i dvije autorice, Kim Longinotto i Jennifer Fox, čiji su filmovi poznati domaćoj publici od prošlih izdanja ZagrebDoxa. Kim Longinotto istaknuta je britanska redateljica poznata po portretiranju izuzetno snažnih žena diljem svijeta i bavljenju kontroverznim temama u visokorizičnim društvima u kojima su diskriminacija i kršenje temeljnih ljudskih prava svakodnevna pojava. Njeni filmovi osvojili su niz međunarodnih nagrada na svjetskim festivalima, uključujući one na Cannesu, Sundanceu, kao i nagradu BAFTA. Posljednji film 'Pink saris' donosi priču o ženskim pravima u sjevernoj Indiji – Longinotto dokumentira svakodnevnu borbu Sampat koja se više od dvadeset godina sustavno bori protiv tamošnje tradicije i kastinskog sistema koji uključuju nasilje prema ženama na svakodnevnoj bazi.

'My reincarnation'


Jennifer Fox višestruko je nagrađivana njujorška redateljica i producentica, čiji je docu-soap 'Letenje: Ispovijesti slobodne žene' izazvao veliko zanimanje publike na ZagrebDoxu 2007. Fox je u tom filmu pokrenula novu formu 'osobnog dokumentarca' nazvanu 'passing the camera' (dodavanje kamere), u kojoj se briše tradicionalan odnos redatelja i protagonista jer se kamera okreće prema onome tko govori te slijedi prirodan tijek komunikacije. Njezin posljednji dokumentarac 'My reincarnation' uključuje njezino dvadesetogodišnje praćenje tibetanskog učitelja i njegovog sina koji tvrdoglavo odbija prihvatiti svoju sudbinu reinkarniranog učitelja te umjesto toga odabire karijeru u Italiji.

Posljednji od majstora je istaknuti hrvatski dokumentarist Eduard Galić, kojemu će na festivalu biti posvećena autorska večer po izboru Hrvoja Turkovića. Galić je jedan od najproduktivnijih hrvatskih filmskih i televizijskih redatelja uopće - u stvaralačkom radu koji traje preko 45 godina režirao je preko četrdeset dokumentaraca, nekoliko igranih filmova, niz tv-drama, televizijskih serija te preko 100 raznih televizijskih formi. Galić će na ZagrebDoxu ujedno biti predsjednik žirija.

Organizator festivala ZagrebDox je produkcijska kuća FACTUM. Generalni sponzor festivala je Hrvatski Telekom, a financijski ga podržavaju Ured za kulturu Grada Zagreba, Hrvatski audiovizualni centar i MEDIA program.