'ETIDA'

Zabavna hrvatska parodija holivudskih hitova

18.01.2011 u 09:26

Bionic
Reading

Domaći nezavisni film uzvraća udarac, i to ponovno na velikom platnu. 'Etida' je još jedan projekt nastao bez ikakve pomoći države i sponzora, ali sa srcem i humorom koji su oduševili publiku kao malo koji visokobudžetni film hrvatske produkcije

Tražite li šekspirijansku glumu, kiruršku montažu, fascinantne 3D CGI efekte i potresnu ljudsku dramu za koje su nadležne hrvatske institucije za sponzoriranje potresnih ljudskih drama iskeširale pokoji milijun sklepan iz vaših džepova – nastavite tražiti negdje drugdje. Jer ovo je priča o strasti. O upornosti, ljubavi i zabavi – o još jednom nezavisnom filmu izniklom iz novog vala domaće indie produkcije, a koji je, baš kao i neki naslovi prije njega ('Nasty Nancy', 'Vektor'), doživio premijeru na način godinama rezerviran samo za gorespomenute, tzv. ozbiljne (zavisne? budžetirane? profesionalne?) naslove.

'Etida' (Western Trailer)

'Etida', prvi dugometražni (uvjetno rečeno, jer traje oko sat vremena) film Luke Hrgovića, poznatog po režiji kratkometražne 'Epopeje o bureku', konačno je završen te je sinoć u prepunoj, od zida do zida nakrcanoj dvorani zagrebačkog kina Tuškanac, premijerno prikazan prijateljima i zalutalim znatiželjnicima, kao i svima onima koji su dolaskom pokazali da podržavaju neobuzdani entuzijazam koji, umjesto da moli i čeka milijune za snimanje, jednostavno uzima digitalku u ruke i kreće na posao. Makar taj posao trajao čak četiri godine!

'Epopeja o bureku' bila je šaljiva parodija hitova kao što su 'Matrix', 'Rambo' i 'Psiho' – 'Etida' je daleko ambicioznija parodija svega od 'Bravehearta' i 'Spašavanja vojnika Ryana' do 'Amadeusa' i kaubojaca Sergia Leonea, priča o ljubavi provučena kroz žanrovske klišeje i nadljudsku borbu s nedostatkom novca, što je na kraju pretvoreno u veliku prednost. Naime, nakon samog filma u kinu je emitiran i prigodni making of dokumentarac, koji je (kako to već biva s takvim projektima), ne samo još zabavniji od samog filma, već pokazuje do koje su mjere odlazili napori svih uključenih volontera: od šivanja odjeće za kostimirane epizode do izrade cijelog, itekako uvjerljivog njemačkog tenka od kartona!

Rezultat je odličan, duhovit i munjevito razigran film kakav je mogao nastati samo u kućnoj, studentskoj produkciji. Pregrmjeli su autori puno toga: u četiri godine uspona i padova, ozljeda i dugova, dogodilo se i to da je većina montiranog filma propala zajedno s pregorjelim hard discom, kao i to da su čak dva puta, zbog sličnih tehničkih poteškoća, morali sinkronizirati i lijepiti zvuk na njega...

Ali u konačnici su još jednom dokazali da entuzijazam, talent i sloboda duha uvijek pobjeđuju prazno autorstvo zamaskirano u punu blagajnu. Propustili ste kino premijeru? Čekajte DVD!