Film OD 27. DO 29. PROSINCA

Filmovi Vedrana Šamanovića u Subotici

  • Autor: hina
  • 27.12.2010 18:53:48
  • 27.12.2010 16:00:52

Ciklus novoga hrvatskog filma, u okviru kojega će se prikazati dugometražni igrani film 'Zagrebačke priče', nagrađeni filmovi s ovogodišnjeg Festivala vjerskog filma u Trsatu i kratki program u čast prerano preminulog snimatelja Vedrana Šamanovića, održat će se od 27. do 29. prosinca u Subotici, izvijestio je danas Hrvatski filmski savez (HFS)

Program u subotičkom Art kinu 'Aleksandar Lifka' otvaraju dokumentarno-eksperimentalni filmovi u produkciji HFS-a na kojima je radio Vedran Šamanović (1968-2009). To su 'Prolaz za van', Šamanovićev redateljski i scenaristički uradak koji je dovršila njegova supruga Sanja, 'Grad gradovi', u kojemu je on bio redatelj, scenarist i direktor fotografije te 'Pustara' Ivana Faktora, za koji je radio kao direktor fotografije.

Idući dan na rasporedu je omnibus 'Zagrebačke priče' iz 2009, koji se sastoji od devet kratkometražnih filmova različitih autora čija je glavna tema svakodnevnica Zagrepčana, ljudi različita naraštaja, položaja, želja i nada.

Posljednji dan ciklusa predstavit će laureate Festivala vjerskog filma koji u Marijanskom svetištu u Trsatu tijekom lipnja okuplja godišnju produkciju hrvatskih vjerskih filmova kojih se svake godine u Hrvatskoj snimi stotinjak, različitih žanrova i duljine.

Prikazat će se kratkometražni filmovi 'Draga Gospa Ilička' Branka Ištvančića, koji je dobio nagradu za najbolji film 'Trsatski hodočasnik', 'Zavjet' Srđana Segarića, koji je dobio nagradu za režiju,'Nebeski dodir' istog redatelja, koji je nagrađen za montažu Zoltana Wagnera i 'Soba s pogledom na zvonik' Luke Marottija, za koji je nagrađen snimatelj Ivan Kovač.

Ciklus hrvatskog filma ostvaruje se u suradnji Art kina 'Aleksandar Lifka', Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata, Generalnog konzulata Republike Hrvatske u Subotici, Udruge za audiovizualno stvaralaštvo Artizana iz Zagreba, uz pomoć Hrvatskog audiovizualnog centra i Grada Zagreba.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još