VLAST DOKUMENTARCIMA

Jaka konkurencija na ovogodišnjem ZagrebDoxu

19.02.2009 u 15:28

Bionic
Reading

Na pres-konferenciji povodom ZagrebDoxa najavljena je međunarodna konkurencija, svjetske premijere i posebna festivalska događanja. Festival će službeno biti otvoren u ponedjeljak

Svjetsku premijeru na ovogodišnjem 5. ZagrebDoxu doživjet će filmovi 'Plati i ženi' i 'Vajt' Nikole Strašeka te 'Sretna zemlja' Gorana Devića. Najpoznatija premijera jest projekcija filma 'U potrazi za Olujom' o haškom tribunalu i suđenju generalu Gotovini, američkog redatelja Jacka Barica.

Od posebnih programa ZagrebDoxa svake večeri u Galeriji Studentskog centra na programu su glazbeni dokumentarci, a bit će tu u retrospektiva misterioznog autora zvanog Bijesprvi koji se proslavio internetskim videoradovima kojima je glavni lik bivši ministar unutarnjih poslova RH Ivica Kirin. Posebno će zanimanje pobuditi izbor hrvatske dokumentarne radio-drame.

Četvrtu godinu zaredom u sklopu festivala odvija se ZagrebDox Pro - program za profesionalno usavršavanje filmskih autora iz regije kroz radionicu za razvoj dokumentarnih projekata, pitching-forum i predavanja.

Međunarodna konkurencija 5. ZagrebDoxa obiluje brojnim nagrađenim naslovima, među kojima su 'Opasne tete', 'Sami u četiri zida', 'Alahove nevjeste', 'Burmanski videoreporteri' i 'Kassim the Dream'. Za otvaranje festivala rezerviran je duhoviti film o talijanskom grobaru 'Pinuccio Lovero. San ivanjske smrti', nagrađen na Mostri.

Službeno otvaranje 5. ZagrebDoxa održat će se u ponedjeljak, 23. veljače u 20 sati u Kinu SC