POLITIČKI ZATVORENIK

Iran zatvorio redatelja Jafara Panahija na šest godina

21.12.2010 u 10:00

Bionic
Reading

Iranska država odlučila je svjetski priznatog filmskog redatelja zatvoriti iza rešetaka na čak šest godina, uz zabranu snimanja za idućih 20

Jafar Panahi dobio je kaznu od šest godina zatvora, a iranska mu je država usto zabranila snimanje novih pjesama i putovanje u inozemstvo za sljedećih 20 godina!

Panahi je dobitnik brojnih međunarodnih filmskih nagrada i česti gost prestižnih festivala, a prošle se godine proslavio po podržavanju oporbenog vođe Mirhosseina Mousavija, čiji je neuspjeh na izborima izazvao velike prosvjede u zemlji.

Uhitili su ga u ožujku pa je Panahi 88 dana bio u pritvoru, kada je i štrajkao glađu. Sada je osuđen na šest godina, uz zabranu putovanja i djelovanja, zbog postupanja i širenja propagande protiv sustava, što uključuje ne samo podršku oporbi, već i navodno snimanje filma bez dopuštenja države.

Panahi je 1995. osvojio Camera d'Or prize u Cannesu za svoj film 'The White Balloon', a pet godina kasnije dobio je i Zlatnog lava u Veneciji za film 'The Circle'. Redatelj Steven Spielberg i francuska glumica Juliette Binoche dali su mu otvorenu podršku, ali sve to nije pomoglo.