Film POLITIČKI ZATVORENIK

Iran zatvorio redatelja Jafara Panahija na šest godina

  • Autor: V. G.
  • 21.12.2010 10:07:08
  • 21.12.2010 10:00:00

Iranska država odlučila je svjetski priznatog filmskog redatelja zatvoriti iza rešetaka na čak šest godina, uz zabranu snimanja za idućih 20

Jafar Panahi dobio je kaznu od šest godina zatvora, a iranska mu je država usto zabranila snimanje novih pjesama i putovanje u inozemstvo za sljedećih 20 godina!

Panahi je dobitnik brojnih međunarodnih filmskih nagrada i česti gost prestižnih festivala, a prošle se godine proslavio po podržavanju oporbenog vođe Mirhosseina Mousavija, čiji je neuspjeh na izborima izazvao velike prosvjede u zemlji.

Uhitili su ga u ožujku pa je Panahi 88 dana bio u pritvoru, kada je i štrajkao glađu. Sada je osuđen na šest godina, uz zabranu putovanja i djelovanja, zbog postupanja i širenja propagande protiv sustava, što uključuje ne samo podršku oporbi, već i navodno snimanje filma bez dopuštenja države.

Panahi je 1995. osvojio Camera d'Or prize u Cannesu za svoj film 'The White Balloon', a pet godina kasnije dobio je i Zlatnog lava u Veneciji za film 'The Circle'. Redatelj Steven Spielberg i francuska glumica Juliette Binoche dali su mu otvorenu podršku, ali sve to nije pomoglo.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još