'UPOZNAT ĆEŠ VISOKOG, TAMNOG STRANCA'

I kad nije vrhunski Woody Allen i dalje je odličan

16.12.2010 u 07:41

Bionic
Reading

Životna kriza je ključna riječ koja povezuje stanja i ponekad sumanute akcije svih likova novog filma Woodyja Allena 'Upoznat ćeš visokog, tamnog stranca'

Alfie je umirovljenik koji se odlučio boriti protiv starenja vježbanjem i mladim komadom, bivšom prostitutkom Charmaine. Njegova bivša supruga Helena u krizi je zbog razvoda i samoće od koje gubi tlo pod nogama pa vjeruje samo proročici šarlatanki koja joj predviđa sjajnu budućnost. Njihova kći Sally u bračnoj je krizi iz koje se pokušava izvući fantazirajući o svome imućnome šefu, a njen suprug Roy je uz bračnu krizu i krizu srednjih godina, koju liječi aferom s mladom ljepoticom, još i u stvaralačkoj krizi - nakon svog prvog romana više nije u stanju ništa vrijedno napisati...

U rukama veterana američkog nezavisnog filma, koji se posljednjih godina doduše gotovo isključivo posvetio radu u Europi, njihove isprepletene životne drame duhovite su i ironične u tolikoj mjeri da smo skloni oprostiti i činjenicu da je riječ o jednom sasvim prosječnom ostvarenju.

Zapleteni obiteljski odnosi, smiješne bakice i naivni starčići, velika ega umjetnika i frustracije nerealiziranih supruga, samo su neki stereotipi kojima se Allen bavi kreirajući relativno zanimljivu galeriju likova. Iako bi se moglo zamjeriti da prožvakava karaktere i situacije koje smo tijekom filmske i televizijske povijesti sretali stotinama puta, svojom pronicljivošću, efektno doziranom ironijom i vrlo dobrim izborom glumaca Allen ipak nudi dovoljno izazova i svježine.

Potraga za ljubavi i srećom, u koju se Allenovi likovi upuštaju, kao ni razrješenje njihovih kriznih odnosa, na koncu ni za koga neće biti apsolutno povoljni. Harmonija međuljudskih odnosa postiže se kompromisom, a apsolutna sreća ne postoji, ona je u zadovoljstvu onim što imamo, kao da poručuje redatelj.

Iako ne spada među bolja Allenova ostvarenja, nema sumnje da je 'Upoznat ćeš visokog, tamnog stranca' višr od ugodne zabave, mali šarmantni film, u kojem se i dalje može pronaći više supstance nego u većini holivudskih komedija.

Glumačka ekipa koju čine Anthony Hopkins, Naomi Watts, Josh Brolin i Antonio Banderas ostavlja sjajan dojam, a osobito upečatljivu rolu ostvarila je dirljiva Gemma Jones.