Film HUMAN RIGHTS FILM FESTIVAL

'Neprijatelji naroda' svjedoče o genocidu u Kambodži

  • Autor: tportal.hr
  • 8.12.2010 11:40:25
  • 8.12.2010 10:49:17

Filmski program festivala danas započinje u 18 sati u kinu Europa projekcijom filma 'Snažni Ferdinand' Alexandera Klugea

'Snažni Ferdinand' Alexandera Klugea je crna komedija koja progovara o društvu kontrole. Ništa nije opasnije za društvo od čovjeka koji je bukvalno principijelan. Za Klugea nema dvojbe: Zapadna Njemačka društvo je uljuljkano u samodopadnost, u idolizirajući red i poredak, čvrsto odbijajući bilo kakvu promjenu. Ferdinand Rieche, degradirani policajac koji postaje šef tvorničkog osiguranja, oličenje je te ideje dovedene do apsurda - sigurnost je njegova struka i opsesija.

Program se nastavlja u 20 sati projekcijom filma Neprijatelji naroda, višestruko nagrađivanog dokumentarca na festivalima diljem svijeta, uključujući Sundance i IDFA-u. U suradnji s britanskim autorom Robom Lemkinom, kambodžanski novinar Thet Sambath iz dosad neviđene perspektive samih izvršitelja progovara o pokoljima za vrijeme režima Crvenih Kmera. Sambath posljednjih deset godina traga za objašnjenjima vezanima uz jedan od najbrutalnijih sustava vlasti u suvremenoj povijesti, koji je odgovoran za smrt dva milijuna ljudi, tj. gotovo četvrtinu populacije Kambodže.

U 22 sata bit će prikazan kratkometražni film Opća crta, novi uradak francuskog redatelja Olega Tchernyja, koji se bavi misaonim eksperimentom iz čuvenog Galilejevog 'Dijaloga' o dva najveća svjetska sistema. Slijedi film Vučje ždrijelo, dugometražni prvijenac Talijana Pietra Marcella - krećući se na granicama dokumentarca i fikcije, Marcello dokumentira život na rubovima u Genovi, dok središte radnje zauzima neobična ljubavna priča između talijanskog mafijaša i transseksualca. Film je nagrađen na festivalima u Berlinu i Torinu.

U sklopu popratnog programa u 16 sati u Multimedijalnom institutu MaMa bit će održana diskusija Javni život uma: političko mišljenje Hannah Arendt povodom nedavno objavljene studije Breme našeg doba beogradske teoretičarke Daše Duhaček, kao i srpskog prijevoda Arendtine kapitalne knjige Život duha.

Uz sve navedeno, nakon dolaska u kino Europa možete sudjelovati u Apelmaniji, kampanji Amnesty Internationala Hrvatska, te napisati apel za pomoć određenoj žrtvi kršenja ljudskih prava diljem svijeta.

  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još