UPOZNAJTE KATE MIDDLETON

Kako je obična djevojka postala britanska princeza

18.11.2010 u 09:18

Bionic
Reading

'Briljantna novost', komentirala je kraljica najavu vjenčanja princa Williama i građanke Kate Middleton. 'Dugo im je trebalo', našalio se tata Charles. 'To je velik dan za našu zemlju', poručio je u čestici budućim mladencima premijer David Cameron

Vijest je obišla svijet: princ William se ženi! Iako se naočiti sin besmrtne princeze Diane i princa Charlesa ovoga listopada u Keniji zaručio s dugogodišnjom djevojkom Catherine Elizabeth ili kraće Kate Middleton, novost objavljena 16. studenoga pomalo je zatekla i najupućenije u obiteljska zbivanja britanske kraljevske obitelji. Točan datum vjenčanja još nije određen, ali se planira u kasno proljeće ili ljeto sljedeće godine.

'Briljantna novost', komentirala je kraljica. 'Dugo im je trebalo', našalio se tata Charles. 'To je velik dan za našu zemlju', poručio je u čestitci budućim mladencima premijer David Cameron. Na svečanoj objavi buduća mlada se, oslonjena na svoga princa, pojavila u haljini boje safira, sa zaručničkim prstenom, safirom optočen dijamantima, koji je ponosno pokazivala na lijevoj ruci. To je onaj isti čuveni prsten koji je jednako uzbuđeno pokazivala mlada lady Di, a sada ga nosi buduća snaha, dok princ William izjavljuje da će na taj simboličan način njegova majka biti prisutna na najvažnijem događaju u njegovu životu.

Tanka visoka brineta, lijepog osmijeha, Kate je gotovo prosječne ljepote u odnosu na glamuroznu majku budućeg supruga, pa će se Britanke vjerojatno moći s njom lakše identificirati nego sa sramežljivom plavokosom odgajateljicom u dječjem vrtiću, kakva je bila Diana u doba svojih bajkovitih zaruka. Za razliku od Diane, završila je studij i nakon kratkog radnog iskustva kao voditeljica nabave accessoirea za londonski modni lanac Jigsaw navodno se namjerava baviti fotografijom. Za razliku od Diane, koja je bila mnogo mlađa od Charlesa, Kate je jednako stara kao 28-godišnji William. Za razliku od Diane, Kate je sportski tip, kapetanica hokejaškog tima u koledžu i dobra tenisačica. I još nešto: nije pripadnica visokog plemstva s mnogo plavih krvnih zrnaca, nego je iz prosječne dobro stojeće građanske obitelji. Nema iskustva ni drila kojem su izložene dame iz kraljevskog društva za obnašanje javnih dužnosti jedne princeze, no – kako reče skromno - suprug će joj pomoći da to svlada i jednog dana postane prava kraljica.

Ali ima i jedna sličnost: poput Diane, i Kate ima osjećaj za modu, štoviše, nerijetko se na rang listama modnih časopisa za najbolje odjevene žene nalazila na samom vrhu, a neki su je proglašavali modnom ikonom.

Upoznali su se u Škotskoj 2001. i zajedno studirali povijest umjetnosti na Sveučilištu St. Andrews, iako se William kasnije prebacio na geografiju. Čim se saznalo da William s Kate krati studentske dane, paparazzi više nisu prestajali opsjedati njezin apartman u Chelseu, pa su njeni advokati ishodili 24-satnu zaštitu na račun britanskih poreznih obveznika. Kada je
2006. s majkom Carole u društvu Elizabete II i drugih članova kraljevske obitelji prisustvovala vojnoj paradi u Sandhurstu, na kojoj je sudjelovao i princ (William je danas vojni pilot u službi Kraljevske ratne avijacije), krenula je munjevita lavina nagađanja o datumu vjenčanja. Umjesto vjenčanja, William je kratko nakon toga objavio prekid, ali su ostali 'dobri prijatelji'.

Da je ljubav pobijedila prijateljstvo, bilo je vidljivo već vrlo skoro, jer je Kate sve češće viđana ne samo u društvu svog kraljevića, nego i u društvu kraljevske obitelji u različitim službenim prilikama i sportskim događajima.

Hoće li bogati princ oženiti siromašnu građanku iz Buckleburyja u Berkshireu? Nije baš tako. Buduća Williamova punica Carole je bivša stjuardesa, punac Michael bivši dispečer u British Airwaysu, a 1987. su osnovali online firmu za organiziranje dječjih kućnih zabava i ne ide im loše. Pripadnici srednje klase baš i nisu srednjeg imovinskog stanja, jer su kupili kuću vrijednu milijun funti, samo su za Kate, najstariju od troje djece, potrošili 250.000 funti na školovanje u najprestižnijem koledžu Marlborough i Sveučilištu St. Andrews te joj kupili stan koji danas vrijedi 750.000 funti.

Kate Middleton

I samo što je vijest o najavi vjenčanja obišla svijet, u britanskoj se javnosti oko 'događaja desetljeća' rasplamsava polemika između zagovornika i protivnika ekstravagantnog pira kao globalnog događaja, kakvo je bilo ono prije trideset godina Williamovih roditelja. Glasnogovornik Kraljevske palače izjavljuje da će mladi par imati na umu trenutnu ekonomsku situaciju u kojoj zemlja tek izlazi iz recesije i da je vlada prošlog mjeseca najavila daljnje stezanje remena. Protivnici tvrde da je riječ o privatnom događaju čiji troškovi trebaju doći na račun Windsora i Middletona, a ne na grbaču poreznih obveznika. Samo troškovi osiguranja, kažu, stoje milijune funti, a policiji su nedavno skresali budžet. Kraljica je ove godine iz proračuna dobila 14 posto manje, dok su njezini ukupni godišnji prihodi zamrznuti na 30 milijuna funti sve do kraja 2012. godine. Dobila je još i milijun funti za proslavu dijamantnog jubileja 2012, a trenutno se čini nemogućim da bi Parlament i za svadbu odobrio dodatna sredstva.

Iako nikada nije službeno objavljeno koliko je stajalo vjenčanje princa Charlesa i Diane, procjenjuje se da su troškovi bili narasli na vrtoglavih 30 milijuna funti, ali zagovornici grandioznog pira tvrde da je bio vrijedan svakog penija. Izravno su ga prenosile sve velike svjetske TV kuće i vidjelo ga je 750 milijuna gledatelja, te se procjenjuje da će Williamovo i Kateino vjenčanje, zbog napredovale tehnologije, vidjeti dvostruko više, zbog čega će se samo na pravima prijenosa zaraditi malo bogatstvo. Prema procjenama Turističkog odbora Visit Britain, na kraljevskoj obitelji, kao najpoznatijem brendu, britanski turizam u redovno vrijeme zaradi 500 milijuna funti godišnje, a ovakav izvanredan događaj će biti dodatni blagoslov za hotelijere, vlasnike restorana, trgovce i industriju suvenira, koja računa na 30 do 40 posto veću zaradu.

Osim toga, 'svadba nije mogla doći u bolje vrijeme', tvrdi glasnogovornik Turističkog odbora Paul Eastham. 'Godinu dana prije Olimpijskih igara 2012. bit će to idealna predigra globalnom sportskom događaju, koja će pokazati da u Velikoj Britaniji tradicija i pompa mogu ići ruku pod ruku s vrhunskim sportskim spektaklom.'