TREND UHVATIO MAHA

Mame nakon četrdesete

14.12.2010 u 13:22

Bionic
Reading

Milana Vuković Runjić pridružila se ovu subotu nizu poznatih koje su u 40-tima dobile svoje prvo dijete: Sve više žena odlučuje se na kasniju trudnoću

Milana Vuković Runjić, književnica, kolumnistica i urednica emisije 'Peti dan' rodila je ovu subotu, prije termina, malenu Antoniju, koju je dobila u petnaestogodišnjem braku sa suprugom Borisom Runjićem, sinom pokojnog skladatelja Zdenka Runjića. Par već godinama uspješno vodi izdavačku kuću Vuković&Runjić. Malena je dobila po Milaninoj majci, mama i beba su odlično, a božićne blagdane dočekat će u toplini svoga doma s obitelji.

Prije pet godina, Krsto Papić, legenda hrvatskog filma,postao je otac u svojoj 71. godini, dok je njegova supruga Jadranka Štefanec-Papić postala pravi medicinski fenomen, normalno rodivši zdrave blizanke Taru Kristinu i Elu Katarinu u 57. godini života. U medijima se digla velika polemika o razboritosti njihove odluke: od rizične trudnoće do činjenice da će loše utjecati na djecu odgajajući ih uz ograničenja pozne životne dobi. Međutim, par je dokazao da se granice mogu pomicati i time dao nadu mnogim roditeljima koji hvataju zadnje karte za vlak nemilosrdnog biološkog imperativa prokreacije. Čini se da se sociološki utjecaji opasno nadmeću s medicinskim datostima, pa se sve više žena odlučuje za porod nakon četrdesete.

Julijana Matanović

Među njima je i supruga Zvonimira Bobana, bivša manekenka i dizajnerica Leonarda Boban koja je postala mama malene Ruže u 40. godini. Ni supruzi glumca Božidara Alića porod u 40. godini nije donio poteškoće. Sinčića kojeg su nazvali Ratimir Maria rodila je carskim rezom, a osim ponosnog 54-godišnjeg tate, najviše mu se razveselio polubrat Marko, Sandin 18-godišnji sin iz prvog braka. Poznata književnica i znanstvenica Julijana Matanović čari majčinstva iskusila je tek u 43. godini, kad je na svijet stigla njezina kćerkica Magdalena, plod njezine ljubavi s političarom Ivom Živkovićem.

U sličnoj dobi drugo dijete, kćerku Adu, dobila je zagrebačka glumica Jelena Miholjević. Porod je prošao bez ikakvih poteškoća, a nedugo nakon poroda 40-godišnja glumica, poznata po ulozi profesorice Matilde u seriji 'Luda kuća', pohvalila se da se osjećala kao da je u wellnessu, a ne u rađaonici. 'Sve je prošlo super, zbilja se osjećam odlično! Imala sam dojam kao da sam na nekom tretmanu, a ne u rađaonici', rekla je glumica koja je u braku s devet godina mlađim redateljem Darijem Harjačekom četiri godine, a iz prijašnje veze s redateljem Hrvojem Hribarom ima sina Bartola kojem je 11 godina.

Čini se da domaći prate svjetske trendove u kasnijim trudnoćama.

To je najuočljivije u slučaju zvijezde Brooke Shields: sudeći po njezinom savršeno mladolikom izgledu, rijetki bi zaključili da glumica ima 45 godina, a samo prije četiri godine donijela je na svijet kćerkicu Grier Hammond. Jedna od Bondovih djevojaka, tamnoputa ljepotica Halle Berry, također je zadržala svoju figuru i nakon što je rodila u istoj dobi kao njezina kolegica. S manekenom Gabrielom Aubryjem dobila je kćerku Nahlu, ali to ipak nije uspjelo održati njihovu vezu, te su prošle godine prekinuli.

Jane Seymour proslavila ulogom avanturistički raspoložene, ali i majčinski pokroviteljske Medicine Woman, ali sama do 45. nije osjetila dovoljnu sigurnost za majčinstvo, te je u zreloj dobi rodila plavokose, plavooke blizance. Tek u četvrtom braku sa 62-godišnjim redateljem Jamesom Keachom iskusila je pravu povezanost i želju za djetetom.

Nakon tragedije gubitka sina 2009, glumačko- supružničko scijentološki par Kelly Preston i John Travolta objavili su da očekuju prinovu. 47-godišnja glumica i njezin 56-godišnji suprug ni u jednom trenutku nisu dovodili godine u pitanje. Nedavno su potvrdili da očekuju dečkića, kojem se raduje njihova 10-godišnja kćerka Ella Bleu

Pop kraljica Madonna živjela je intenzivno godinama prije nego se skrasila s britanskim redateljem Guyem Ritchiejem i rodila u 41. godini njihova sina Rocca. Brak s deset godina mlađim filmašem završio je razvodom, a zabavljačica se bacila na pikantnog brazilskog manekenka Jesusa Luza za kojeg je liniju održavala rigoroznim vježbama i zahtjevnim režimom prehrane. Iako su nedavno prekinuli, razlika od 28 godina nije smetala agilnoj zvijezdi koja se s majčinstvom u kasnijim godinama nosi kao i s profesionalnim obavezama: autoritativno i stavljajući sebe na prvo mjesto.

Meryl Streep

Filmska diva Meryl Streep dobila je troje djece prije zalaska u četvrto desetljeće, ali njezina najmlađa kći Louisa ipak je malo zakasnila za ostatkom obitelji: oskarovka ju je rodila u četrdeset i drugoj. Njezine glumačke kolegice Julianne Moore i Nicole Kidman također nisu žurile s uživljavanjem u najvažniju životnu ulogu. Moore, koja je u braku s redateljem Bartom Freundlichom već imala jedno dijete, njihovu kćerku Liv Helen rodila je u 41. Nakon toga nastojala je podređivati snimanja obiteljskom rasporedu i raditi što više ljeti, kako bi mogla provoditi više vremena s klincima.

Nicole Kidman usvojila je dvoje djece, Isabellu i Connora, u braku s Tomom Cruiseom. Mama je postala u 41. godini: ona i njezin drugi suprug, pjevač Keith Urban, dobili su kćerkicu Sunday Rose.

Kanadska pjevačica Celine Dion ima devetogodišnjeg sina Renea, nazvanog po njezinom suprugu i menadžeru. Otvoreno je pričala o njihovim nastojanjima da ostane trudna te se podvrgnula tretmanima umjetne oplodnje, koji su rezultirali dvostrukom trudnoćom, pa su njezini blizanci rođeni u listopadu ove godine.