U SRCIMA FANOVA

Obilježava se treća godišnjica smrti Toše Proeskog

15.10.2010 u 11:30

Bionic
Reading

Ususret sutrašnjoj trećoj obljetnici smrti makedonskog slavuja kreće kulminacija događanja kojima će se obožavatelji prisjetiti pjevača, tragično stradalog u prometnoj nesreći kod Nove Gradiške 16. listopada 2007. godine

Već danas poslijepodne fanovi Toše Proeskog iz Hrvatske podržat će maratonce iz Makedonije i s njima prisustvovati misi u Novoj Gradišci u 16.30 u Crkvi Svete Terezije.

Sutrašnju obljetnicu prvi će obilježiti maraton Nova Gradiška – Kruševo. U 6.20 maratonci će krenuti na oko 1000 kilometara dug put do Kruševa, a Tošini hrvatski fanovi ispratit će ih s Gradskog stadiona u Novoj Gradišci. Prisustvovat će i otvaranju obilježja i spomen-ploče, koja će biti svečano otkrivena u 17 sati, u neposrednoj blizini Elektrotehničke škole, gdje će se u čast poginulom pjevaču održati i koncert u 20 sati. Između ostalih izvođača, nastupit će Nina Badrić, Naum Petreski i Armin Muzaferija.

Kao i prošle godine, 16. listopada diljem Makedonije, Balkana i Europe gdje ima članova fan kluba održat će se mise pod nazivom 'Milijun srca, jedna molitva'. Tako će se u Zagrebu održati liturgija u 10 sati, u crkvi Sv. Roka na Rokovom perivoju.

Tošino rodno Kruševo ovu će godišnjicu obilježiti misom u crkvi Svete Bogorodice, posjetom posljednjem počivalištu na mjesnom groblju Gumenje, kao i svečanim osvjetljavanjem 33-metarskog križa izgrađenog pored manastira Sv. Preobraženje, gdje je Toše nalazio svoj duhovni mir.

Internacionalni Toše Proeski Fan Club Forum, kao i prethodne dvije godine, kroz više je manifestacija tijekom listopada obilježio obljetnicu. Već 5. listopada, u znak sjećanja na Tošin posljednji koncert, koji se održao u Skoplju 5. listopada 2007. na gradskom stadionu, organizirali su koncertnu manifestaciju 'Budi i ti dio zvjezdanog neba za Tošu', na platou ispred doma na ARM u Skoplju. Manifestaciju su organizirali u suradnji sa skopskim City Radijom. Usprkos kišovitom vremenu, još jednom su mu ispunili želju da se napravi zvjezdano nebo uz pomoć mobitela, dok su pjevali njegove najveće hitove. Tošini fanovi iz Zagreba koji nisu mogli biti na licu mjesta već tradicionalno su se družili, gledali njegov zadnji koncert i na taj način pružili podršku svim fanovima okupljenima u Skoplju.

Istoga dana, u suradnji s Crvenim križem iz Skoplja i uz pomoć Međunarodne fondacije Toše Proeski, organizirali su i akciju davanja krvi, čiji naziv je jednak akciji u kojoj je i sam Toše učestvovao: 'Ja sam upravo spasio život, a vi?'
Akciji darivanja krvi pridružili su se i fanovi iz Hrvatske 9. listopada i na taj način već drugi put ove godine donirali krv u Hrvatskom zavodu za transfuzijsku medicinu. Neki od njih darivali su krv prvi put, imajući na umu da tu humanu gestu čine umjesto svog idola kojem ništa nije bilo teško kada su u pitanju bile tužne ljudske sudbine. Pomagao je novcem, radom, darivanjem krvi, osmijehom. Tješio je bolesne posjetima u bolnicama, priređivao humanitarne koncerte za dječje domove ili pojedince kojima je trebala skupa operacija, za nabavku opreme u školama i štošta drugo. Tošini fanovi nastavljaju njegovu humanitarnu misiju, a darivanje krvi uz prikupljanje novčanih sredstava ili robe za potrebite jedan je od načina za to.

U sklopu velikog humanitarnog projekta 'Tošin most ljubavi', u kojem sudjeluje sedam zemalja, akciju koja će se krajem ovog mjeseca održati u Hrvatskoj posvetit će Sandi Šakić, djevojci oboljeloj od raka kostiju. To je 16. akcija u sklopu ovog projekta koji je pokrenut u ožujku 2008. I to nije sve.

'Znajući koliko je Toše volio prirodu i bio svjestan potrebe da se ona očuva, odlučili smo da, u njegovo ime, budemo jedan od donatora akcije sadnje 483 platane u Bulevaru kralja Aleksandra u Beogradu. Svako će stablo biti obilježeno imenom donatora. Platana je stoljetno drvo i ono će umjesto nas, nakon mnogo godina biti čuvar uspomene na Tošu Proeskog.

Svečano otvaranje ulice održat će se nakon sadnje svih sadnica koja će trajati do sredine studenoga. Članovi našeg foruma iz svih država bivše Jugoslavije, kao i Bugarske, prisustvovat će svečanom otvaranju bulevara', kazali su nam obožavatelji iz Internacionalnog Toše Proeski Fan Club Foruma.