SMOJE, BACH I CIGANOVIĆ

'Zašto smo se riješili silikona?'

14.10.2010 u 08:00

Bionic
Reading

Jedan od najupotrebljavanijih materijala za pumpanje potrebitih dijelova tijela odlazi u ropotarnicu povijesti, barem medicinske, jer naprednije supstance izgurale su ga iz estetskih ordinacija i definitivno prepustile keramičarima, s čime se slažu naše poznate osobe, poput Kristine Smoje, Vjekoslave Bach i Nevena Ciganovića

Uz to, svjetski trend u estetskoj kirurgiji kao da se uhvatio poznate krilatice 'manje je više' nizozemskog arhitekta Van Der Rohea. Kao i kod zgrada, arhitektura ljudske fasade također podliježe modi, a sudeći po najnovijim informacijama i fotografijama, naši celebrityji idu ukorak sa svjetskima, dok obični smrtnici, otkako je kriza, traže 'više ako je za iste pare'. Potvrdio nam je to i naš poznati hrvatski estetski kirurg.

'Nije više nimalo neuobičajeno da pacijentice nakon nekog vremena potpuno odstrane silikon ili ga zamijene manjim implantatima, poput holivudskih glumica Julije Roberts i Pamele Anderson ili trendseterice Victorije Beckham. Isto je kod usana: one koje su koristile silikonske injekcije odlučuju se za redukciju, što rješavamo manjim kirurškim zahvatom. Doduše, mnoge nakon izvjesnog vremena ponovo povećaju dotični dio tijela, ali umetanjem modernijih resorpcijskih sredstava koja 'nestaju' za šest mjeseci ili najviše godinu dana. Naše zvijezde su tu definitivno 'in', ali zanimljivo je da je kod svih ostalih u ove dvije recesijske godine zamjetan obrnuti trend. Otada čak 95 posto žena dolazi nam po što veće grudi i usne, za razliku od, recimo, Amerike, kolijevke estetske kirurgije, gdje je obrnuto: tek sada se nosi košarica srednje veličine trojke i 'prirodne' usne', kazao je naš sugovornik.

Da su 'čube kao u mravoklopa' i grudi Dolly Parton 'out' slažu se i poznati iz našeg javnog života. Kada se naša poznata manekenka Kristina Smoje prošlog vikenda pojavila u publici Cro A Portera, slika je rekla tisuću riječi: njene usne bile su manje od onih na koje smo navikli. Mediji su nekoliko dana nagađali, uspoređivali fotografije otprije s najnovijima, ali uvijek je tu postojala mogućnost drukčijeg kuta snimanja, fotošopiranja… Sve dok Kristina nije presjekla neizvjesnost u ekskluzivnoj izjavi za tportal.hr.

'Nikad nisam skrivala da imam silikon u usnama. Učinila sam to prije punih 16 godina, na samom početku karijere, kad sam postala punoljetna. Što ćete, mladost-ludost, dugo sam poslije bila nezadovoljna zbog tog svog poteza, ali tek sam se prije nepunih mjesec dana odlučila odstraniti ga. Pogledajte, nema neke velike razlike, djelomično i zbog okolnog tkiva koje se vezalo na silikon i 'napumpalo'. Tko što voli i ima komplekse, nek' samo izvoli. Nisam protivnica plastičnih operacija, ali preferiram prirodan izgled i konačno sam sretna!', povjerila nam je supruga nogometaša Darija Smoje. Za razliku od nje, Vjekoslava Bach istome se zahvatu podvrgla iz medicinskih razloga.

'Preklani sam imala problem s aparatićem za zube. Bravice su mi strugale po usnicama, nastala je upala, pa sam odlučila odstraniti silikon. Praktična sam osoba, ne kompliciram i da se to nije desilo, možda bih ga dan-danas imala. Postupak je bio bezbolan, pod lokalnom anestezijom, ali proveden je u tri navrata jer, kako su mi rekli u ordinaciji, ostatke koji se rasprše nakon injekcije teško je potpuno odstraniti. Poslije sam pila veće količine C vitamina, da mi tkivo brže zacijeli. Kad se osvrnem, žao mi je što je prije desetak i kusur godina silikon bio jedina mogućnost za povećanje usnica, za razliku od mnoštva današnjih alternativa, ali tješim se da sam bila u trendu onda i sada, kad sam ih dala 'ispumpati'', rekla nam je urednica i voditeljica 'Zagrljaja ljepote'. Kristina i Vjekoslava još nisu progovarale na ovu temu, ali jest jedan muškarac, stilist Neven Ciganović

'Silikon sam stavio u usne prije mnogo, mnogo godina i nakon toga napravio hrpu drugih operacija s kojima je došao u nesklad. Smanjio sam nos, implantatima 'pojačao' jagodice i na to su pasala manja usta. Sad se vidi da zapravo nikada nisu bile male i baš sam zadovoljan promjenom. Pozdravljam potez Posh Spice jer 'petica' više ne pristaje anoreksičarki u kakvu se u me međuvremenu prometnula iz normalne djevojke', sočno je završio Ciganović.

Sve u svemu, izgleda da u ropotarnicu povijesti odlazi materijal koji je više od pola stoljeća bio zvijezda medicinske scene. Silikon je polimer koji u prirodi nalazimo u sastavu pijeska, a u ovisnosti o dužini lanca, molekula može biti tekućina, gel, tvrda smola ili gumeni materijal. Nemali kuriozitet je da su ga, kada ga je Američka komisija za hranu i lijekove (FDA) odobrila za upotrebu, mnogi Amerikanci nabavljali u običnim dragstorima te sami uvećavali testise, penise i sve ostalo što im je ostavljeno mašti na volju. Nestručnim korištenjem silikon je nekontrolirano putovao tijelom, hitne su bile prepune, pa se nekontroliranoj upotrebi ubrzo stalo na kraj. No silikon je zauvijek stekao reputaciju privlačnog materijala od kojega se zazire. Zao glas donekle je umiren 1963, kada su ugrađeni prvi implantati u grudi. Time je opovrgnuta štetnost silikona kad se stručno upotrijebi, danonoćno je usavršavan, ali čini se da ćemo doskora silikonizirati samo keramičke pločice.