DJETINJSTVO KAO INSPIRACIJA

Predsjednik Josipović na otvaranju Urbanove izložbe

12.10.2010 u 07:00

Bionic
Reading

U galeriji Velvet u ponedjeljak je u mračnoj atmosferi otvorena treća samostalna izložba hrvatskog rock glazbenika Damira Urbana, a tamo se, uz puno poznatih lica, pojavio i predsjednik Ivo Josipović

Projekt '40 Stanica' Urban je zamislio kao trodijelni povratak u sjećanje, gdje veže fizičke elemente, miris i zvuk, prikazujući ih kao dio neraskidive cjeline povratka u djetinjstvo. Kao što se inače vežemo za sliku, miris, zvuk, kao što napravimo čvor na maramici, ožiljak na koži, Urban stvara stanice, kao sastavni dio organizma sjećanja. Zvuk, u obliku 30-minutne kompozicije napravljene specijalno za izložbu, i mirisi njegova djetinjstva, ovdje stoje u službi lakšeg priziva, pomažući doživljaj stanica.

'Više ni sam ne znam o čemu je ova izložba', našalio se umjetnik kad smo ga zamolili da nam malo pobliže objasni izložbu. 'Ovim projektom pokušao sam dočarati one elemente djetinjstva kojih se blijedo ili nikako više ne sjećam, na neki ih način prizvati u sjećanje. To su stanice mog djetinjstva', rekao je Urban koji zbog slikarstva ne namjerava zapostaviti glazbu. Najveću podršku pruža mu supruga Milica koja u šali kaže da je jedino muči njegov kreativni nered po kući.
'Ma jedini, nazovimo to problem, jest to što nam je po cijeloj kući kojekakav slikarski materijal i što svu odjeću moram dobro provjeriti zbog mrlja od boja, ljepila i akrila, jer su jednostavno posvuda, ali i to je dio tog zanimljivog iskustva. Damira bezuvjetno u svemu podržavam i tako će biti u budućnosti', zaljubljeno je rekla njegova supruga Milica.

Damira su, uz predsjednika Josipovića, došli podržati kolege glazbenici Arsen Dedić, Giboni, Nikša Bratoš, Maja Azucena, i glumci Jelena i Janko Popović Volarić, Mislav Čavajda, Leona Paraminski, Jelena Perčin, spisateljica Milana Vlaović, manekenka Anita Dujić, urednica Iva Gačić i mnogi drugi.