DRAMATIČNI PERFORMANS

Severina okupana u krvi na otvorenju Popovićeve 'Salome'

16.09.2010 u 22:50

Bionic
Reading

Ispred Mimare je u četvrtak navečer održan performans u kojem je sudjelovala pjevačica Severina Vučković povodom otvorenja izložbe i promocije monografije 'Saloma' slikara Dimitrija Popovića

Popović izložbom i monografijom 'Saloma' nastavlja svoj niz tematiziranja biblijskih likova koje je nakon Judite i Marije Magdalene personificirala i interpretirala splitska pjevačica.

Senzualna Severina pojavila se u bež haljini i utjelovljujući fatalnu Salomu oprala se krvlju te uzela izloženu glavu Ivana Krstitelja i odnijela je na pladnju. U njezinoj izvedbi vidjela se estetizacija neispunjene seksualne žudnje i njezine unutarnje duhovne borbe. Dramatičnom izvedbom Severina je jasno dočarala susret erotike i smrti koja prožima likovni izričaj Popovićevog doživljaja Salome.

Pred brojnom zainteresiranom publikom njezinim 'krvavim' glumačkim činom najavljena je sama izložba, a autor nam je objasnio svoje viđenje nove muze:

'Mislim da je Severina model koji najbolje utjelovljuje ono što sam ja htio pokazati kroz lik moderne, suvremene žene. Ona je pokazala fine nijanse u kojima se isprepliću žudnja, osveta, ples koji traži krv. Sama dramaturgija performansa proizlazi iz teme karaktera i motiva, tako da ništa nije napravljeno da bi šokiralo samo po sebi. Ona je vrhunska profesionalka, razgovarali smo prije početka suradnje, predočio sam joj kako vidim modernu Salomu te kako se ona uklapa u viziju koja me inspirirala. Svaki eksponat je unikatan.'

Do 7. listopada posjetitelji će moći razgledati oko 50 crteža ulja na platnu te fotografija oslikanih akrilikom iz ovog ciklusa.

Svečanom otvorenju izložbe prisustvovali su: Arsen Dedić, Jasna Zlokić, Branimir Mihaljević sa suprugom, Mani Gotovac, Dražen Lalić Nikol Bulat, Petra Nižetić i Marijana Batinić, Goran Grgić, modno kreatorski dvojac Elfs i Severinin odabranik Slavko Šajinović. U obilasku smo zatekli i Suzy Josipović

'Pratim rad Dimitrija Popovića još od prije dvadeset godina, od njegovih portreta Merlinke do razapetog Isusa, a ovo mi je skroz ludo! Kao da su ove slike radila dva umjetnika. To je nešto novo, čak i za njega', objasnila je svoj doživljaj izložbe organizatorica modne revije Fashion Week te zaključila:

'Za mene je na estradi poredak: Severina, zatim dugo, dugo nitko pa onda svi ostali.'