EGZOTIKA NA DJELU

Trbušne plesačice senzualnošću zavele Split

25.08.2010 u 11:25

Bionic
Reading

U utorak je u Splitu započeo veliki festival trbušnog plesa, Split Tribal Fest 2010, koji je okupio gotovo stotinjak trbušnih plesača iz Hrvatske, Slovenije, Belgije, Rusije i SAD-a

Nakon neformalnog otvaranja u splitskom Hemingway baru u ponedjeljak, u utorak je u Splitu u organizaciji Zvuka tijela Natya iz Splita i udruge Orijentalni ples iz Zagreba službeno započeo Split Tribal Fest 2010. Stotinjak trbušnih plesača tribal stila okupilo se na splitskom Peristilu na velikom slavlju trbušnog plesa, a zvijezde festivala poznate su tribal plesačice Sharon Kihara, The Uzume, Paola Blanton i Kami Liddle.

Festival traje do četvrtka, a egzotični nastupi grupa i solo plesača održavaju se na Peristilu u večernjim satima s početkom u 21 sat.

Već prvi dan festivala je u potpunosti opravdao očekivanja. 'Bilo je jako puno ljudi i tražilo se mjesto više. Svi su vrištali i bilo je zaista super', rekla nam je Sandra Mišić iz grupe Nimphea, dodavši: 'Domaća publika ne zna uvijek reagirati na trbušni ples, no jučer je bilo stvarno super. Vjerojatno zato što je u publici bilo dosta stranaca.'

Sandra Mišić

'Trbušni ples još uvijek je, a bojim se da će tako ostati još neko vrijeme, čista egzotika, no nadam se da će ovaj festival pomoći da se to promijeni', rekla nam je Sandra.

Još veća egzotika od samog plesa kod nas je kad ga izvode muški plesači, no takvo što u svijetu je sasvim normalno. Tako je prvi dan nastupio plesač iz Belgije umjetničkog imena Ezrah, koji je 's umjetnim trepavicama i šminkom u potpunosti nalikovao ženi', rekla nam je Sandra. No kako pogledi čuđenja i šaputanja postoje da bi ih se ušutkalo, tako i Hrvatska muški trbuh za ples ima, iako zasad usamljen. Hrvatska javnost upoznala je Vjekoslava Didovića u prošlogodišnjem 'Supertalentu', gdje je oduševio upravo trbušnim plesom.

Vjekoslav ovaj put zbog obveza nije uspio stići do Splita, no sigurni smo da to neće pokvariti planove svih ljubitelja plesa, egzotičnih pokreta i ritmova te, naravno, atraktivnih ljepotica u akciji.