HAŠKI SUD

Naomi Campbell svjedoči o 'krvavom dijamantu'

26.07.2010 u 13:04

Bionic
Reading

Svjedočenje manekenke Naomi Campbell na suđenju bivšem liberijskom predsjedniku Charlesu Tayloru, optuženom za ratni zločin i zločin protiv čovječnosti, koje je bilo predviđeno za četvrtak, odgađa se za 5. kolovoza, priopćio je posebni sud za Sijera Leone (SCSL)

Suci SCSL-a 'odobrili su zahtjev Naomi Campbell da se njezino svjedočenje na suđenju Charlesu Tayloru odgodi za 5. kolovoza 2010', ističe u priopćenju Solomon Moriba, glasnogovornik SCSL-a.

Tužiteljstvo želi da Campbell da iskaz o 'krvavom dijamantu' koji joj je Taylor navodno darovao 1997. nakon večere koju je priredio južnoafrički predsjednik Nelson Mandela, a na kojoj su bili i manekenkina agentica Carol White i američka glumica Mia Farrow

Taylor je 14. siječnja odlučno opovrgnuo da je darovao dijamant manekenki koja je javno izjavila da ne želi biti umiješana u tu aferu.

Bivši liberijski predsjednik odbacuje odgovornost po jedanaest točaka optužnice, među kojima za ubojstva, silovanje i vrbovanje djece u vojsku tijekom građanskog rata u Sijera Leoneu između 1991. i 2001, u kojemu je poginulo 120.000 ljudi, a tisuće su osakaćene.

Suđenje mu je iz Feetowna premješteno u Den Haag da bi se spriječila mogućnost destabilizacije regije.

Krvavim dijamantima naziva se drago kamenje koje se iskopa u ratnoj zoni i koristi za nabavu oružja.