OGRANIČAVA IM SLOBODE

Susjedi optužuju Vala Kilmera za maltretiranje

07.06.2010 u 14:47

Bionic
Reading

Holivudska zvijezda nepažljivim izjavama navukla je na sebe ogorčenost lokalnog stanovništva u Novom Meksiku, koje se urotilo protiv njega

Val Kilmer opasno se približio liku negativca kojega glumi u komediji 'MacGruber', u posljednjem sporu sa susjedima svog ruralnog posjeda u Novom Meksiku. Glumcu je unatoč svjetskoj slavi i utjecajnim vezama odlukom općinske komisije zabranjeno da iznajmljuje sobe na svom ranču.

Ogorčeni susjedi optužili su ga da sprečava lokalno stanovništvo u slobodnom kretanju i pecanju na njegovom posjedu koje obuhvaća i dio kroz koji prolazi rijeka Pecos. Kao da to nije dovoljno, Kilmer je u nizu intervjua imao nekoliko rasističkih ispada vezanih za latino stanovništvo. Komisija općine San Miguel zasad je zabranila glumcu da iznajmljuje sobe na ranču, a u njegovu obranu odmah je stao dio ogranka američke Udruge za obranu građanskih prava, koja se ponudila da će zastupati Kilmera, tvrdeći da je komisija oštetila zvijezdu za pravo slobode govora osigurano 1. amandmanom u Ustavu.

Kilmer je kupio ranč udaljen 40-ak kilometara od Santa Fea još 1996. U nekoliko navrata dopustio je organizacijama za zaštitu divljih životinja da puste ozlijeđene životinje na njegov posjed te je uvrstio 'divljinu' pod interese na svojoj MySpace stranici. Možda je vjerovao da je to dovoljno za pokretanje poduzetničkih planova u svom privatnom djeliću divljine.

Na njegovu nesreću, tome se žestoko usprotivio 76-godišnji Abran Tapia, starosjedilac i aktivist za građanska prava, koji je uočio 'tamnu stranu' glumčeva boravka u Novom Meksiku. On tvrdi da je Kilmer stvorio segregacijsku atmosferu i posebne uvjete koji isključuju latino populaciju. Također se našao uvrijeđenim Kilmerovim komentarima u intervjuu za magazin Rolling Stone.

U njemu Kilmer objašnjava da radi vlastite zaštite od lokalnog stanovništva drži pušku u autu te da je 80 posto lokalaca te općine cijelo vrijeme pijano. Kasnije je povukao svoje prenagljene izjave i tvrdio da su ga krivo citirali te zlonamjerno izvukli uvrede iz konteksta.

Tapia sada aktivno radi na izopćenju holivudske zvijezde zbog rasističkih izjava i nepoštivanja lokalnog stanovništva.