NOVA ZABAVA BOGATIH I SLAVNIH

Jen opsjednuta kombinacijom joge i astrologije

17.05.2010 u 10:00

Bionic
Reading

Jogalozofija, bio bi grubi hrvatski prijevod – spoj joge i 'filozofije' novi je trend kod onih koji lansiraju trendove na globalnu razinu (čitaj: Hollywood), a najveće pristaše ove nove discipline gimnastike tijela i uma su Jennifer Aniston i gđa Beckham

Tako to ide s holivudsko-njujorškom hipsterskom kulturom, danas dominantnim sastojkom globalne celebrity kulture, koja se pokušava oponašati posvuda, od Seula do Zagreba – netko potegne neki blesavi trend, u njega se uvalja gomila novca, a sljedbenički porivi, međusobna poznanstva i dosada uzmu svoje 'žrtve' te kreiraju monstruma koji pusti svoje pipke na sve pore showbiznisa, kao i one koji ga fanatično slijede, od glazbe preko filma do televizije.

Yogalosophy u svijetu slavnih

Tako je, recimo, bilo sa scijentologijom, kada su Tom Cruise i John Travolta postali glasnogovornici crkve koja vjeruje u izvanzemaljsko porijeklo ljudskog postojanja; Madonna je na židovski misticizam kabale navukla sve od Britney Spears do Modnog Mačka, a u jedan od takvih fenomena ubraja se i svakako pozitivni, ma koliko ismijavani trend usvajanja djece, u koji su Angelina Jolie i Brad Pitt uvukli sve od Madonne do neuspješnih pokušaja Eltona Johna. Scientologija možda jest temeljena na pohlepi i čuvana okrutnim metodama zastrašivanja, ali nema ničeg istinski lošeg u pomaganju unesrećenima i osiguranju boljeg života djeci čija bi budućnost vrlo vjerojatno bila umiranje u slamovima zemalja Trećeg svijeta.

Isto tako nema ničeg lošeg u tjelovježbi i filozofiranju, gimnastici tijela i uma, no kad se to spoji u jedan koktel i postane prodajom magle... pa, generalno i dalje nema ničeg izravno zlog, ali nas to ne treba spriječiti da se ismijavamo i s tim novim trendom koji se počeo uvlačiti u Hollywood, kao mješavina čistog bulšita – joge i astrologije! Jao! Kako bi to lijepo rekao Penn Jilette upravo u svojoj TV seriji 'Bullshit!', lijepo se i ugodno istezati, ali raditi od običnog istezanja folozofiju koja graniči s new age religijom jest upravo i samo to – bulšit!

 

 

 

 

Jennifer Aniston na čelu je ove kolone, jer upravo je ona, u želji da održi svoje tijelo primamljivim u post-Brad Pitt eri i um u ravnoteži, nakon silnih, bizarnih i ponekad blitzkriegom obavljenih post-Brad Pitt krahova veze, prva kupila DVD s 'jogalozofijom' i posve se oduševila uputama za 'poravnavanje uma i duha'. Video je potom preporučila prijateljici Victoriji Beckham, koja sada prikupljene savjete prakticira četiri puta tjedno, kao zamjenu za omraženu teretanu.

Yogalosophy je, kaže jedna od definicija, nova vrsta fitnessa koja s tjelovježbom spaja meditativnu praksu joge i astrološki mambo-džambo, pa je odmah jasno da je riječ o dobitnoj kombinaciji za generaciju tzv. 'soccer moms', sredovječnih žena koje žele ostati vječno mlade jurnjavom za trendovima, znojenjem i plaćanjem za dotjerivanje svog tijela te listanjem zadnjih stranica novina, u potrazi za horoskopom po kojem ravnaju prethodno navedene aktivnosti.

Sve to zakuhala je Mandy Ingber, osobna trenerica joge i fitnesa (trenira Aniston već godinama), a koja je stvorila yogalosophy te sve to opisala kao 'hibridnu tjelovježbu' koja pomaže korištenju prirode za 'rekreaciju tijela kroz namjere, emocije i ostale motivacijske okidače', tj. 'kombinaciju astrološke mudrosti s umom, tijelom i kardiovaskularnim'. Dakle, sve u rasponu od mentalne stabilnosti i horoskopskih budalaština do zatezanja guze i skidanja celulita iznad koljena, kako ništa ne bi visilo.

Osim jednog pitanja, koje i dalje ostaje visiti u zraku – kada će Renata Sopek izdati svoj instrukcijski DVD?