SRPSKI IZBOR ZA EUROSONG

Brega poručuje Oslu: Ovo je Balkan!

14.03.2010 u 00:00

Bionic
Reading

'Balkanski Malcolm McLaren' prodao je još jedan gypsy trik – ovoga puta žrtva je Srbija, koja će na izbor za Pjesmu Eurovizije poslati okrutnu balkan beat poskočicu u izvedbi mlađahne teen zvijezde Milana Stankovića. U pratećem recesijskom showu nazvanom 'Tri pa jedan za Oslo' na gas je nagazila i Severina

Utegnuta Sevka nagazila na gas

U pauzi glasanja Bregović je ugostio eurovizijske veterane i goste poput Jelene Tomašević, Regine i Harisa Džinovića, koji su pjevali prearanžirane Bregovićeve hitove. Među njima je bila i Severina, koja je, utegnuta u kratku bež haljinu, zapalila atmosferu svojom izvedbom pjesme 'Gas, gas'.

Kad vas voditeljica prijenosa već na samom početku podsjeti da je prošle godine Velika Britanija regrutirala Andrewa Lloyda Webbera da piše pjesmu za Eurosong, postaje jasno zašto je Srbija ove godine angažirala Gorana Bregovića za taj posao. On je, neosporno, autor i kompozitor čijim se uspjehom u inozemstvu naši susjedi najviše vole hvalisati iako se za njegovim autorstvom i dalje vuku brojni repovi. No vješta kamuflaža potkradanja romskog nasljeđa iza globalne popularnosti njegovog Orkestra za vjenčanja i sprovode, filmske i klasične glazbe jednom se Bregi morala obiti o glavu.

Dogodilo se to, gle čuda, upravo na Eurosongu 2006, kad je Severina predstavljala Hrvatsku Breginom mlitavom cajkom 'Moja štikla', koja nas nije uspjela izravno progurati u finale, no završila je na 12. mjestu, što je najbolji hrvatski plasman u posljednjih nekoliko godina. Sjećate se rasprava iz tog vremena – Otvoreno i slične emisije analizirale su pošast turbofolka u Hrvata i suočavale s činjenicom da mladi masovno izlaze u folkoteke poput Lampaša, no on na javnoj razini ipak ostaje underground.

Srbija je, s druge strane, već godinama (izuzev prošle) visoko plasirana na Eurosongu, a pobjedu je odnijela godinu nakon Sevkinog debakla pop pjesmom zapadnjačkog tipa – 'Molitvom' Marije Šerifović. Stoga je pomalo iznenađujuće zvučala odluka da su se i naši istočni susjedi spremni ponovno suočiti sami sa sobom, i to kroz Bregin filtar. Naime, Bregović je za ovogodišnji izbor odabrao troje mladih pjevača, za svakog pripremio po jednu pjesmu i prepustio publici da odabere kandidata za Oslo.

Poučeni 'Štiklom', bili smo spremni na turbofolkom opijene zezalice sa zaigranim tekstovima, i tako je i bilo – stihovi poput 'DJ, brate, duni u bratele', 'ljubav je musaka', 'Ljubice, praviš mi zazubice' ili 'Predsedniče, šalji tu mornaricu jer, kunem ti se, svi smo za ludnicu' pokazali su koliko ozbiljno je Brega shvatio ovaj izbor. Od tri pjesme ipak se izdvojila balkansko-tarantinovska 'Kvariigro' u izvedbi zavodljive Emine Jahović, koja je za sobom ostavila trećeplasiranog Olivera Katića, predstavljenog kao 'srpskog Sinatru'.

Izbor je, ipak, očekivan – mlađahni plavušan Milan Stanković zvijezda je biblijskih proporcija na srpskoj teen sceni, pa ne iznenađuje da je u čak sat vremena glasanja njegova banalna folk-pop poskočica 'Ovo je Balkan' osvojila simpatije preko 59 tisuća gledatelja. Hoće li pjesma biti prevedena na engleski, posebno je zanimljivo iz hrvatske perspektive, jer ako tradicionalno glasamo za susjede i klasični istočnjački plesnjak sa stihovima poput 'tri puta po naški je', čeka nas, u najmanju ruku, podjednako provokativno suočavanje kao nekad s 'Mojom štiklom'.

Ako ništa, utješno djeluje činjenica da, od svih pjesama zemalja iz regije koje ove godine putuju u Oslo, feminemke jedine imaju klasičnu eurovizijsku pop baladu, pa se nadamo i ponekom glasu izvan 'balkanskog bloka'.

Milan Stanković 'Ovo je Balkan'