POMOĆ ZA STRADALE

Poznati donirali milijune dolara za Haiti

16.01.2010 u 10:30

Bionic
Reading

U nastojanju da se što prije prikupi pomoć za žrtve potresa na Haitiju, u humanitarne su se akcije uključile i osobe iz svijeta šoubiza. Glumica Sandra Bullock objavila je u petak da je donirala milijun dolara, Madonna je izdvojila 250.000 dolara, a Brad i Angelina također milijun dolara

Sandrin je novčani prilog doniran organizaciji Liječnici bez granica koja pomaže unesrećenima u Port-Au-Princeu, gdje su u potresu uništene tri njihove postojeće ustanove za pomoć.

'Htjela sam biti sigurna da će moja donacija odmah biti od pomoći Haićanima koji su žrtve ovog stravičnog događaja', rekla je Bullock u izjavi.

Madonna je donirala novac neprofitnoj zdravstvenoj organizaciji Partners In Health koja već dugi niz godina pruža zdravstvene usluge na Haitiju. 'Apeliram na sve svoje prijatelje i fanove diljem svijeta da mi se pridruže i pomognu kako god mogu. Moramo nešto napraviti', rekla je pjevačica.

U petak je i humanitarna organizacija Not On Our Watch, koju su osnovali George Clooney, Brad Pitt i drugi, organizaciji Partners In Health donirala milijun dolara. Istu su cifru donirali i Brad i Angelina

Najveću je inicijativu za pomoć unesrećenima poduzeo glazbenik i reper Wyclef Jean, porijeklom s Haitija. On je organizirao prikupljanje donacija SMS porukama i pozvao fanove da pošalju poruku 'Yele' na broj 501501 te tako doniraju po pet dolara. Prema njegovoj stranici www.yele.org, Jean je do petka uvečer prikupio 1,9 milijuna dolara.

Akciji se pridružila i brazilska manekenka, supermodel Gisele Bündchen koja je Crvenom križu donirala milijun i pol dolara! Lijepa je Brazilka, koja je u prethodnoj godini navodno zaradila 35 milijuna dolara, bila dirnuta potresnim slikama s Haitija i reagirala je odmah.

Iluzionist David Blaine pridružit će se poznatim osobama u prikupljanju sredstava za pomoć u svojem stilu. Budući da je 1999. godine baš na Haitiju snimio posebnu TV seriju, u dogovoru s Crvenim križem će od petka 72 sata bez prestanka na Times Squareu izvoditi svoje trikove te pokušati prikupiti što više novaca.

Prema procjenama haićanskog ministra unutarnjih poslova Paula Antoinea Bien-Aimea, ukupan broj mrtvih mogao bi premašiti sto tisuća.