VIŠE NIJE 'HULJIĆEVKA'

Kako je Minea svima začepila usta

27.11.2014 u 07:00

Bionic
Reading

Renati Končić Minei trebalo je punih 20 godina da pokaže da zna pjevati i da ima potencijala biti pri vrhu domaće estrade

Sjećate li se stihova 'Da me 'oće Stipe, moje oči lipe, cili mi je smišan, nakratko ošišan', 'Uberi ljubicu, što mi spava tu, na mome srdašcu…', ili ''Vrapci, vrapci i komarci lete, lete, lete, lete svud oko nas, ljubimo se klize žmarci, give me your love tonight… da, da, da dijade…', i sličnih poskočica kojima je Renata Končić Minea uveseljavala mlađahnu publiku 90-ih godina. Već od svoje 14. godine pjevala je u bendu Kontesa Nera, a 1994. zamijetio ju je Boris Šuput, pa potom i Danijel Popović. Pod okrilje Vjekoslave i Tončija Huljića dolazi 1996. kada nastaje već spomenuti hit 'Vrapci i komarci' i pjesme 'Rano', 'E, pa neka', 'Sija sunce' i brojne druge s kojima je nastupila na domaćim festivalima. Unatoč tome što je imala svoju publiku, pa i ne lošim plasmanima na domaćim top-listama, kao i nastupima na Dori, Mineu se uvijek doživljavalo kao nerealiziranu pjevačicu dječjih pjesmica osrednjih vokalnih sposobnosti.


I sama Minea svoju je glazbenu karijeru stavila pod veliki upitnik kada je započela raditi u jednoj turističkoj agenciji, a potom i u autosalonu kao stručnjakinja za marketing. Kako nikada nije bila na vrhu domaće estrade, niti je mogla konkurirati najboljim domaćim glazbenicima, a niti su njezini mentori od nje pokušali napraviti vrsnu glazbenicu stavljajući je u okvire dječje teen zvijezde, mnogi je nisu doživljavali ozbiljno. Sve donedavno, kada je odlučila prihvatiti izazov u showu 'Tvoje lice zvuči poznato'. Unatoč tome što je više od 20 godina na sceni, Minea je tek sada pokazala svoje pravo lice, izvan okvira ukalupljenih poskočica za široke mase tinejdžera te se vrlo vješto oslobodila imidža Huljićeve zvijezde. Osim Jeleni Rozgi, to nije uspjelo nikome od njegovih pjevačica.


Zanemarimo li Marija Petrekovića koji je zbog činjenice da ne dolazi ni iz svijeta glazbe, niti iz svijeta glume svojim izvedbama sve iznenadio, Minea je najugodnije iznenađenje ovog showa. Ne samo da se pokazala kao vrsna glazbenica, nego je pokazala da joj leže i puno ozbiljniji glazbeni tonovi od onih u koje je neobjašnjivo ukalupljena. Osim brojne publike pred malim ekranima, to su shvatili i stručnjaci u žiriju poput Sandre Bagarić i Tome Van Der Muhlena koji su i sami ustvrdili kako ovo od nje nisu očekivali. Možda najkraće i najjasnije viđenje Renate Končić Minee u posljednjoj je epizodi sažela Jelena Rozga riječima: 'Mislim da si nakon ovog showa mnogima začepila usta.'

I premda je svojevrsni comeback napravila početkom ove godine kada zajedno s I. Bee i Ellom započinje zajedničku turneju po Hrvatskoj pod nazivom '90's party', čini se kako ponovno ide utabanim stazama, umjesto da se okrene novim glazbenim trendovima i provjerenim tekstopiscima. No nakon svega što je pokazala, nema sumnje kako će se i za nju naći mjesta u vrhu domaće estrade.