BEZ NJEGA NE MOŽE

Tko je čovjek koji godinama prati Severinu u stopu?

30.05.2014 u 11:34

  • +6

Severina i Tomica Petrović

Izvor: Pixsell / Autor: Ivo Čagalj

Bionic
Reading

'Kada izgubite čovjeka koji ničega nije vrijedan, pa ni razočaranja, nije vam toliko teško. Kada izgubite čovjeka koji vas je volio, a vi zabrljate, to je najgore. Primjerice, da mi moj Tomica, prekrasan čovjek, kaže 'zbogom', bila bih očajna. Razumijete li?', konstatirala je nedavno Severina kada je govorila o ljubavi. I tko je zapravo Tomica Petrović bez kojeg Severina ne može zamisliti svoj život?

Iako je široj javnosti poznat uglavnom zbog suradnje sa Severinom započete početkom 2000-ih godina, Tomislav Petrović u glazbenim je vodama plivao već početkom 80-ih, kada je počeo raditi u klubu Jabuka kao DJ, a potom je organizirao koncerte i vodio klub. S poslovnim partnerom Pavlom Podolskim pokrenuo je diskografsku kuću Jabukaton koja je izdala albume nekih od najvažnijih glazbenih imena tog doba, poput Hladnog piva, Haustora, Majki, Pips, Chips & Videoclipsa… Potom im se pridružio Marin Viduka Stiv te su pokrenuli projekt Fiju briju, zatim Zagreb gori, a početkom 90-ih Petrović, Podolski i Dubravko Jagatić pokrenuli su rock nagradu Crni mačak. Istovremeno je postao menadžer benda Majke i Gorana Bareta.

Uspješni mladi menadžer zapeo je za oko Severini koja mu je povjerila organizaciju koncerta, nakon čega više nije dvojila oko njegovog angažmana. Turneja 'Virujen u te' prva je na kojoj su radili zajedno i nakon toga su postali nerazdvojni. Tomica se našao u pravo vrijeme na pravom mjestu jer je Severina do tada bila pomalo izgubljena, a i pjevala je pjesme poput 'Mala je dala' i 'Ante', s kojima nije postigla značajniji uspjeh.

Nekoliko godina ranije velikom je svađom prekinula suradnju s dotadašnjim menadžerom Zrinkom Tutićem zbog 'robovlasničkog' ugovora, a s njim se 2002. obračunala na dodjeli Porina izvodeći pjesmu 'Mala je dala', kojoj je u posljednji tren promijenila riječi. 'Vitar puše, ja guštiram kapučino u jednom dubrovačkom kafiću i fiksiram plavu kosu na poznatom muškom biću. Svi ga znate, glavni je na Porinovu spisku, teški foler, ušminkani rokenroler. Joj, ispast će sad da je gad, ustvari i je, ali dobro sad…', pjevala je tada Severina gledajući s pozornice Zrinka Tutića, a on je nijemo sjedio u prvom redu, kamenog lica.

Ponuda za suradnju odgovarala je i Tomici kojem je bio cilj surađivati s nekim tko je discipliniran, a Fiju briju i Crni mačak već su se bili ugasili zbog sve težeg pronalaženja sponzora.

I dok su mnogi pjevači štedjeli ne želeći dati novac za tim koji će stati iza njih, zbog čega im posao katkad škripi, Severina je u svoj tim itekako uložila i ulaže, a to joj se sve ove godine višestruko isplatilo. Kako njoj, tako i tvrtki Tomice Petrovića, Motivo, koja posluje s dobiti. U šali je nedavno za tportal izjavila da su njih dvoje vjerojatno jedini slučaj u kojem menadžer živi u kući dok je zvijezda u stanu, a odgovorila je na pitanje gdje je danas pas Picasso kojeg joj je poklonio bivši dečko Slavko. 'Picasso je kod Tomice, a on je, osim što je moj menadžer, i moj veliki prijatelj. Pas je kod njega jer on ima kuću, a ja imam stan. Ali tako je to u Hrvatskoj, što da vam kažem?', izjavila je Severina.


U poslovnom okruženju, posebno u komunikaciji s novinarima, Tomica je vrlo distanciran, po potrebi odriješit i zaštitnički nastrojen prema svojoj klijentici. Na njegovom licu rijetko se u javnosti viđa osmijeh. Iako već godinama gradi imidž rokera čiji je dres code: crna košulja, crne traperice i crni kožni kaput ili sako (ovisno o godišnjem dobu), naši sugovornici redom ga opisuju kao pristojnog, normalnog, pomalo samozatajnog, ali prije svega vrlo poštenog muškarca. Dodaju da Severina nije mogla pronaći bolju osobu da bude pokraj nje. No da njihov odnos nije samo poslovni, dokazuje višegodišnje prijateljstvo. Stoga ne čudi beskrajno povjerenje koje imaju jedno u drugo. Kada nekome na čuvanje povjeriš ono najdragocjenije, svoje dijete, jasno je koliko mu vjeruješ. A da njezina sina Aleksandra koji je, usput budi rečeno, rođen na isti dan kao i Severinin menadžer, ponekad i sam pričuva, ponovila je više

puta.

Tomica pak o njoj zna apsolutno sve i osoba je uz koju joj je zajamčena maksimalna komocija. Nitko od naših izvođača nema takav tretman, primjeren svjetskim standardima. Primjera radi, dovoljan joj je jedan pogled kojim mu jasno daje do znanja da joj pokrije noge dekicom dok hladnog prosinačkog dana na glavnom zagrebačkom trgu potpisuje CD-e. All inclusive menadžer tik pred početak Večernjakove ruže Severini u prvired donosi čašu vode. Otvara joj vrata automobila, nosi kišobran. Drži njezinu torbicu dok ona daje intervjue ili joj pak skida i nosi kaput dok kraljica estrade pozira na promociji knjige. Čak se i sama Severina nedavno u jednom intervjuu našalila kako torbice uvijek kupuje s Tomicom jer ih uglavnom on nosi.


Apsolutno svaki njezin izlazak, nerijetko i privatni, ne prolazi bez Tomičine pratnje. Do Severine je gotovo nemoguće doći regularnim putem. Tomica je osoba koja joj je na raspolaganju u svako doba dana, pratnja bilo da ide na koncert, modnu reviju, bilo snimanje modne kampanje. Osoba koja već više od 10 godina prati svaki njezin korak u stopu, čovjek koji živi u sjeni kraljice Balkana i o čijem se privatnom životu jako malo zna, a pitanje je koliko uopće ima vremena za njega. Savršeno uhodan tim koji čine jedan od najvećih glazbenih menadžera u regiji i najveća regionalna glazbena zvijezda doima se kao tandem iz snova koji sjajno funkcionira, a kao rezultat svog rada prihvaća samo perfekcionizam. Najbolji je dokaz za to zadnja Severinina turneja, održana na svjetskoj razini i uz zvučna imena suradnika. Nije stoga čudno što i sama priznaje da bi, kada bi joj Tomica rekao 'zbogom', bila potpuno očajna.