RAZLOG ZATAJENJA SRCA

Michaela Jacksona ubio anestetik koji mu je prepisao liječnik

28.07.2009 u 08:50

Bionic
Reading

Osobni liječnik Michaela Jacksona prepisao mu je snažan anestetik da bi mu pomogao zaspati, a vlasti vjeruju da je taj lijek ubio popularnog pjevača

Dužnosnik koji je tražio da zbog postojeće istrage ostane neimenovan izjavio je da je Jackson redovito primao propofol da bi mogao spavati, što je praksa daleko izvan propisane namjene lijeka. Na dan 25. lipnja, kada je Jackson umro, njegov liječnik Dr. Conrad Murray dao mu je lijek negdje iz ponoći, kazao je dužnosnik.

Iako se toksikološki nalazi još očekuju, istražitelji rade prema pretpostavci da je propofol izazvao zatajenje srca kod Jacksona, rekao je dužnosnik.

Murray (51) je naveden u sudskim spisima kao subjekt istrage za ubojstvo, a vlasti su prošloga tjedna pretražile njegovu ordinaciju i skladište u Houstonu, Teksas. Policija je navela da Murray surađuje i nije ga označila kao osumnjičenog.

Murrayev odvjetnik Edward Chernoff kazao je da liječnik 'nije prepisao ili dao nešto što je trebalo ubiti Michaela Jacksona'. Na traženje da komentira izjavu policijskog dužnosnika za AP kazao je da ne komentira glasine ili anonimne izvore.

Murray je u svibnju postao Jacksonov osobni liječnik i trebao ga je pratiti u London, na seriju koncerata koja je trebala započeti u srpnju. Stanovao je s Jacksonom u iznajmljenoj vili u Los Angelesu, a prema Chernoffu, on je pronašao Jacksona bez svijesti u njegovoj sobi 25. lipnja ujutro i bezuspješno pokušao s oživljavanjem.

Policija je prilikom pretrage Jacksonova doma nakon smrti pronašla propofol i druge lijekove, jednu intravenoznu liniju i 18 spremnika s kisikom.

Propofol može oslabiti disanje, smanjiti broj otkucaja srca i krvni tlak. Zbog tih rizika propofol bi se trebao davati samo u bolnicama.

Jackson je patio od kronične nesanice, a po riječima policijskog dužnosnika pjevač je angažirao brojne liječnike da bi mu davali propofol, oslanjajući se na taj lijek kao na budilicu. On bi odlučio kada se želi probuditi i u zakazani sat liječnik bi zaustavio intravenozni drip kojim je dobivao lijek, rekao je dužnosnik.

Za ordinaciju dr. Murraya u Houstonu američke su TV mreže ranije u srpnju izvijestile da je među ovisnicima bila tražena zbog pristupačnosti pri izdavanju lijekova na recept, zbog čega je povremeno gubila dozvolu za rad.