USKORO DRAŽBA STANA IVE MAJOLI?

Financijski slom slavnih koji su nekad težili milijune

26.03.2013 u 13:09

Bionic
Reading

S današnjim se danom stan Ive Majoli i njezine majke trebao naći na javnoj dražbi, no do toga ipak nije došlo jer još uvijek nema zainteresiranih kupaca koji su spremni uplatiti postotak kako bi pristupili dražbi. Povodom toga prisjetili smo se slavnih osoba koje su težile milijune, a danas iste te milijune i duguju

O milijunskim dugovima najtrofejnije hrvatske tenisačice svih vremena Ive Majoli šuškalo se dulje vrijeme, a šuškanja je lani potvrdilo Ministarstvo financija objavom dužnika.

Iva je podigla kredit zbog teniskog centra u Jurjevskoj, a voljela je i raskošnije živjeti, što se može zaključiti na osnovi činjenice da je za vjenčanje sa Stipom Marićem potrošila čak 250.000 tisuća eura, a nakon kojega je nekima iz organizacije, kao i Tonyju Cetinskom, koji je zabavljao goste, dulje vrijeme dugovala honorar.

Višemilijunski dugovi doveli su je do financijskog sloma pa je sud odlučio da će njezin luksuzni stan površine 154 četvorna metra na Trgu bana Jelačića, u kojem živi, otići na bubanj, i to s današnjim danom. Trosoban stan procijenjen je na 5.440.003 kune. Ipak, njezin odvjetnik Fran Olujić tvrdi da do toga još nije došlo. 'Danas je bila zakazana dražba, ali do jučer nitko od potencijalnih kupaca nije uplatio 10 posto vrijednosti stana da bi uopće mogao pristupiti dražbi. To je podatak od jučer navečer, a što se danas događa, još ne znam', rekao je.

Kako bi se pokušala izvući iz minusa, Iva je prošle godine prodavala trećinu teniskog centra, međutim bezuspješno. Kako je nedavno pisao Večernji list, isti dan na dražbu je trebao i stan od 102 četvorna metra u Klovićevoj ulici u Maksimiru koji glasi na njezinu majku Dragicu, a procijenjen je na 1.974.208 kuna.

I njezin kolega, pobjednik Wimbledona Goran Ivanišević nije se proslavio svojim biznisom. Kako smo već pisali na tportalu, splitska tvrtka Sport line, koja je u njegovom vlasništvu, 31. siječnja podnijela je zahtjev za pokretanje predstečajne nagodbe. Međutim potrebna dokumentacija nije predana u zakonskom roku pa je nagodbeno vijeće splitske Fine odlučilo predložiti Trgovačkom sudu pokretanje stečajnog postupka nad Ivaniševićevom tvrtkom koja ukupno duguje 5,7 milijuna kuna, a državi 1,1 milijun kuna. No njegovim financijskim problemima tu nije kraj. Ivanišević je vlasnik tvrtke Goran promocija koja se bavi nekretninama, međutim račun joj je blokiran gotovo godinu i pol dana, a bilježi minus od 1,14 milijuna kuna.

Još jedan bivši tenisač uspio je 90-ih godina za vrijeme pretvorbe i privatizacije kupiti Jadrankamen iz Pučišća i nekoliko godina kasnije doći na glas kao tajkun koji je stotine radnika doveo do ruba gladi. Bruno Orešar istovremeno je ušao u vrlo uspješne splitske tvrtke Monter i Uzor koje su tada zajedno zapošljavale gotovo dvije tisuće radnika i imale uhodane poslove. Predstavnici sindikata triju poduzeća u stečaju, Jadrankamena, Montera i Uzora, bore se za ono što im pripada te se pitaju kako je moguće da je Orešar državnom proračunu dužan više milijuna kuna, a da mu nije pala ni vlas s glave.

Splitsko Općinsko državno odvjetništvo podiglo je optužnicu protiv vodstva tvrtke Uzor tereteći ga da ju je 2009. oštetilo za milijun kuna, a 2008. Ministarstvo gospodarstva, rada i poduzetništva za 1,2 milijuna kuna. Godine 2004, zajedno s arhitektom Goranom Širolom, Orešar je pokrenuo projekt Hoteli Novi u Novom Vinodolskom. Partnerstvo je završilo u svađi, a Orešar je u sporu s radnicima, gradom i Hypo bankom kao financijerom.

Željko Mavrović ugasio je proizvodnju kruha i otpustio radnike u jeku recesije koja ga je, kako kaže, polako glodala. Ipak je ponosan na to što radnicima nije ostao dužan. 'Kako se nitko nije zaposlio a da nije osobno razgovarao sa mnom, tako sam i mnogima od njih morao pružiti ruku, pogledati ih u oči i reći da nema više', rekao je tada za Večernji list i potvrdio kako mu je najteže bilo dati otkaze te da je dužan samo bankama.

'Da, dužni smo, ali samo bankama. Sve drugo smo poplaćali pa su čak i likvidne jer su im zaštićeni računi zbog poticaja za poljoprivredu. Radnici su podmireni otpremninama', izjavio je krajem prošle godine.

Tvrtka Nobilo i Cetinski, u vlasništvu Ivane Nobilo i Tonyja Cetinskog, nedavno je podnijela zahtjev za predstečajnu nagodbu u Fini. Obveze njezine tvrtke iznose oko devet milijuna kuna, a najveći joj je vjerovnik otac Anto Nobilo.

'Budući da nisam javno poduzeće, nemam obvezu ni potrebu objašnjavati poslovanje. Mogu potvrditi da je poduzeće u procesu predstečajne nagodbe, a tijek pregovora s ocem kao najvećim vjerovnikom, kao i ostalim vjerovnicima, ne mogu komentirati', rekla nam je Ivana.

Ipak, postavlja se pitanje koliko je Ivani Nobilo uopće u interesu spašavati firmu u kojoj je najveći dio dugovanja unutar obitelji, ali i uzevši u obzir činjenicu da k tome ima još dvije firme koje vrlo uspješno posluju.

Svojedobno je o financijskom slomu za Gloriju progovorio i Filip Šovagović, glumac koji se ipak uspješno izvukao zahvaljujući prijateljima, ali i radu.

'Kad dođete do dna, kad zbog nagomilanih dugova ne znate što i kako dalje, kad žive love nema ni za lijek, svi vas frendovi napuste, a jamci zamrze, to je točka preokreta. Govorim iz vlastitog iskustva, a ljudi moraju shvatiti da ih jedna dobra ideja može spasiti. Živio sam i bez love i s gomilom dugova', rekao je Filip i objasnio kako ga je do toga doveo raskošan način života, posebno nakon razvoda od liječnice Ruže Grizelj 2000. godine.

'Među prvima sam dignuo nekoliko namjenskih i nenamjenskih kredita. Poput mnogih, previše sam se zaigrao, povjerovao sam u lažnu sliku svijeta u kojoj bih preko noći trebao imati sve: stan, vikendicu, grunt, dva automobila, tri kompjutora, četiri telefona… Na kraju sam skužio da mi ništa od toga ne treba, ni stan, ni kuća, ni auto, a kamoli vikendica ili grunt, koji umjesto mjesta užitka obično postanu skladište frustracija i bunar bez dna', objasnio je za Gloriju i zahvalio svojim prijateljima Igoru Mešinu i Filipu Noli koji su bili prisiljeni plaćati njegove rate. 'Kad sam se riješio glavnih dugova i u džepu pronašao novčanicu od deset kuna, nitko nije bio sretniji od mene', zaključio je.