MARLJIVA STUDENTICA

Vlatka Pokos na fakultetu već niže petice

27.11.2012 u 00:00

Bionic
Reading

Na nedavnom humanitarnom buvljaku u sklopu Dreft Fashion Weeka Zagreb Vlatka Pokos je i sama sudjelovala u prodaji stvari kako bi pomogla prikupljanju dobara za humanitarnu akciju

Uvijek aktivna Vlatka Pokos odlučila je sudjelovati u humanitarnom buvljaku. Međunarodni dan borbe protiv nasilja bio je povod buvljaka, a skupljena sredstva donirana su organizaciji 'Ženska pomoć sada'.

Riječ je o nevladinoj i neprofitnoj organizaciji civilnog društva osnovanoj 3. ožujka 1988. s ciljem promicanja ženskih ljudskih prava te pružanjem zaštite, pomoći i podrške ženama i djeci žrtvama nasilja.

Nismo odoljeli Vlatkinom šarmu pa smo kupili neke stvari s njenog štanda, a ona nam je ispričala što ima novoga na faksu. 'Mogu reći da me jako okupirao fakultet. Život mi je maksimalno ispunjen. Kako sam više interaktivni tip, volim biti na predavanjima i komunicirati. To je prekrasan način učenja. Jako puno tako zapamtim jer me memorija još uvijek super služi. Već sam puno naučila i oduševljena sam s načinom rada, a želim i dobre ocjene', rekla je Vlatka i dodala da je pala prva petica.

'Je, pala je iz seminara iz mikroekonomije. Imala sam i prezentaciju, što je moja jača strana', rekla je Vlatka koja trenutno ne prestaje razmišljati o kolokviju iz matematike.

'Stalno mislim na predavanja i o gradivu. Posebno na kolokvij iz matematike. Uvijek sam bila savjesna učenica. Trudila sam se oko matematike. A da li imam afiniteta, ne baš. Ja volim povijest, jezike, književnost. Ekonomija je mi je kao zanimljiva, informatika mi je super. Učimo praktične stvari primjenjive u životu. To je užasno bitno, dakle kad završiš faks da znaš nešto raditi konkretno. Bez obzira što ja već imam profesiju. Nakon kupnje stana ovo je najkorisnija investicija u mom životu', rekla je Vlatka koja voli sudjelovati u humanitarnim akcijama.

'Na ovu temu sam posebno osjetljiva. Zlostavljanje žena u našem društvu je jako rašireno. Visoka je stopa toga. Mi živimo u patrijarhalnom i primitivnom društvu gdje se pod normalno uzima da se žene omalovažava, da ih se komentira na grub način, te  im se dobacuje na ulici. I to je zlostavljanje, a tako se muškarci u našem društvu generalno ponašaju prema ženama. To je zlostavljanje, a kamoli kad govorimo o težim oblicima zbog čega smo danas ovdje. A to je fizičko, teško, emocionalno, psihičko. To je strašno. Ovdje sam obzirom da sam javna osoba pa će imati nekog odjeka u medijima da se skrene pozornost na ovaj problem. Osim toga, nije me sram priznati, ja sam sama bila zlostavljana u svojim vezama. Praktički tek sada otkako sam dugo sama, radim ono što ja želim, radim na sebi, napredujem u svakom pogledu. Ne kažem da je slučaj kod svih žena takav, ali ima jako puno toga. Uvijek se od žene u našem društvu očekuje da ima tu tradicionalnu ulogu da se odriče svog napretka u karijeri, svojih potencijala radi obitelji i djece. Naravno, čast iznimkama', rekla je Vlatka koja je već šarmirala nekog drugog pa smo morali ići dalje.