ČEKANJE NA VJEČNU LJUBAV

Dunja i Ante ponovno zajedno nakon više od 10 godina

16.11.2012 u 14:59

Bionic
Reading

Dunja Gotovina jedanaest je godina čekala današnji dan, kada će se suprug Ante Gotovina, oslobođen svih optužbi, vratiti kući u zagrljaj njoj i sinu. Od danas će sve biti drugačije

'Presretna sam, ovaj dan sam čekala 11 godina', rekla je danas Dunja Zloić Gotovina za Večernji list nakon izricanja oslobađajuće presude. Dunja i sin Ante proteklih su ga godina, naime, viđali jedanput, najviše dvaput mjesečno, kad bi ga posjetili u pritvoru Haškog suda. Sastajali su se u posebnoj sobi u kojoj su zajedno mogli provoditi osam sati na dan, od 9 do 17 sati. I to je bilo sve.

Ante Gotovina, 55-godišnji umirovljeni general Hrvatske vojske, početkom srpnja 2001. posljednji put prespavao je u vlastitoj kući, a sljedeće četiri i pol godine proveo je u bijegu: s lažnom putovnicom proputovao je pola svijeta, sve dok 7. prosinca 2005. nije uhićen na Kanarskom otočju za vrijeme večere u hotelu Bitacora na Tenerifeu. Uslijedilo je pet godina haškog pritvora, a tri godine trajalo je suđenje tijekom kojeg je ispitano više od 140 svjedoka.

U početku skrivali ljubav

Ante Gotovina prvu veću romansu imao je u Kolumbiji, gdje je upoznao novinarku Ximenu koja je, navodno, imala 17 godina. S njom se vjenčao i ima istoimenu kćer koja sada već ima 28 godina. S reporterkom HRT-a Vesnom Karuzom imao je kratku vezu u kojoj su 1994. dobili kćer koju su nazvali Ana po Gotovininoj majci. Karuza i Gotovina nikada se nisu vjenčali, a Gotovina je djevojčicu priznao i skrbio o njoj. Ipak, ljubav njegova života je samozatajna Dunja, koju je u početku veze skrivao.

Vjenčali su se doslovce između dvije vojne akcije. Iste večeri kada je završila operacija Ljeto '95, Gotovina je krenuo u Zagreb, a navodno je imao samo 48 sati za povratak. Nakon Oluje otišli su na bračno putovanje, tjedan dana krstarenja Jadranom, a 1997. dobili su sina.