Estrada UOČI POSJETA AZIJI

Kate i William u prvom diplomatskom skandalu

  • Autor: tportal.hr
  • 11.9.2012 9:41:42
  • 11.9.2012 8:45:35

Vojvoda i vojvotkinja od Cambridgea našli su se u prvoj neugodnoj diplomatskoj situaciji kad je otkriveno da će njihov domaćin u Maleziji biti političar kojeg optužuju za devastaciju prašuma

Putovanje u srce Bornea u kojem su trebali vidjeti jedan od posljednjih dijelova djevičanske prašume, trebao je biti vrhunac njihova službenog putovanja u ime kraljičina dijamantnog jubileja.  

Međutim, devetodnevna turneja po Aziji i Južnom Pacifiku vojvode i vojvotkinje od Cambridgea prerasla je u prijepor među diplomatima, piše Daily Mail.

Prije tjedan dana ime njihova 'domaćina', prvog ministara Sabaha, švicarske su vlasti spomenule kao jednog od političara kojeg se istražuje u navodnom pranju 100 milijuna dolara zarađenih od ilegalne sječe. Udruge za zaštitu okoliša tvrde da je švicarska banka UBS dala ogromne svote za jednog od najvažnijih političara u regiji Musu Amana. Istodobno i neugodno po kraljevski par, spomenuti glavni ministar jedne od 13 malezijskih država pomogao je dogovoriti dolazak Williama i Kate te će ih sasvim sigurno dočekati u petak.

Musa je kontroverzna figura u Maleziji: jedni ga hvale da usporava eksploataciju šuma, a drugi optužuju da uzima proviziju od ilegalnih krčenja.

Nakon što je Musa prošlog tjedna postao tema naslovnica u Maleziji, aktivisti su pred palačom St. James demonstrirali tražeći da kraljevski par bojkotira susret.
UBS surađuje sa švicarskim istražiteljima, ali u banci tvrde da je to djelovanje bilo u okviru zakona.

213588,212994,212980,209084

Oporbeni političari pozivaju kraljevski par da preispita sastanak s Musom. Iz kraljevske palače stigao je odgovor da će put vojvode i vojvotkinje teći po planu, no nije potvrđeno hoće li se par susresti s kontroverznim Amanom. Britansko ministarstvo vanjskih poslova izdalo je priopćenje u kojem se kaže da čekaju da optužbe budu temeljito ispitane.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još
Horoskop
Horoskop Pročitaj više