Estrada JEREMY IRONS:

'Oduševljen sam ljudima, obalom, morem, ribom i kamenicama'

  • Autor: tportal.hr
  • 16.7.2012 15:21:55
  • 16.7.2012 14:45:37

Britanski oskarovac Jeremy Irons i gosti SFF-a borave u Dubrovniku te su uistinu oduševljeni viđenim

Netom nakon završetka 18. Sarajevo Film Festivala, u Dubrovnik je na dvodnevno druženje stiglo tridesetak uvaženih festivalskih gostiju među kojima i slavni britanski glumac, oskarovac Jeremy Irons.

Naime, Jeremy Irons u Sarajevo je doputovao kao poseban gost filmskog festivala u sklopu kojeg je sirijskim filmašima Diani El Jeiroudi i Orwai Nyrabia dodijelio posebne godišnje nagrade Zaklade Katrin Cartlidge.

Ova prestižna nagrada sarajevskog filmskog festivala dodjeljuje se za nezavisnost, jedinstvenost i integritet duha, koje je Katrin Cartlidge, dugogodišnja prijateljica Sarajevo Film Festivala, tako snažno podržavala i u vlastitom životu predstavljala.

Vrijeme nakon dolaska i smještaja u luksuzni dubrovački hotel RIXOS LIBERTAS Dubrovnik, prije konferencije za hrvatske medije, Irons je u društvu direktora SFF-a Mirsada Purivatre i producenata Cat Villiers, Andy Paterson i Emine Ganić, iskoristio za krstarenje elafitskim otočjem na luksuznoj jahti simbolična naziva My Way.

Tijekom krstarenja Irons i uzvanici posjetili su i Dubrovačko primorje kao gosti načelnika općine Slano Nikole Knežića.

Dojmove s krstarenje i oduševljene hrvatskom obalom nije mogao sakriti na konferenciji za medije.

'Oduševljen sam. Nakon ovog poslijepodneva teško da mogu uopće biti negativan na išta u životu. Svidjela mi se riba, temperatura mora, vjetar, sunce, obala, ljudi koje sam sreo, a posebno kamenice.

U Irskoj, odakle dolazim, uzgajaju se kamenice, ali ove vaše su neusporedive s njima, najukusnije koje sam ikad probao.' Uz dojmove o Dubrovniku i krstarenju, Irons je medijima predstavio i svoj dokumentarac 'Trashed' (Zemlja smeća) koji je prikazan na sarajevskom filmskom festivalu, u kojem je protagonist i producent, a koji govori o posljedicama zagađenja mora i obale smećem i plastikom.

Za Ironsa ovaj posjet Sarajevu i Dubrovniku ima dodatno značenje iz razloga što je ova dva grada želio posjetiti 1993. godine, u jeku najvećega rata i na taj način skrenuti pažnju svijeta na strahote koje se događaju na ovim prostorima, no tada mu posjet međunarodna zajednica zbog sigurnosti nije dozvolila!

Dubrovnik je na kratko posjetio prije nekoliko godina radeći na filmskom projektu u susjednoj Crnoj Gori te se oduvijek želio vratiti i provesti neko vrijeme ovdje, za što mu se sada zahvaljujući Sarajevo Film Festivalu i pružila prilika.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još
Horoskop
Horoskop Pročitaj više