tportal.hr

Zagreb
+3
Osijek
+2
Pula
+11
Rijeka
+14
Zadar
+6
Split
+11
Dubrovnik
+9

ZNA GDJE JE NAJBOLJA

Oliver Stone zalaže se za legalizaciju marihuane

Uoči premijere svog filma 'Divljaci' koji problematizira rat narko-bandi dvostruki oskarovac Oliver Stone zalaže se za legalizaciju marihuane i tvrdi da se najbolja trava uzgaja u SAD-u

Datum objave:
6.7.2012 10:40

Zadnja izmjena:
6.7.2012 13:09

Oliver Stone pušio je izvrsnu marihuanu po cijelom svijetu, od Vijetnama i Tajlanda do Jamajke i Južnog Sudana. Redatelj kaže da je najbolja trava uzgojena u SAD-u i da bi njezina legalizacija potaknula velik industrijski rast. Stone, čiji film 'Divljaci', uzbudljivi triler o ratu narko-bandi, kreće u kino distribuciju u petak, redovito puši travu od šezdesetih godina.

'Ima dobre trave svuda u svijetu, ali, bože moj, ti Amerikanci su briljantni', kaže 65-godišnji redatelj, a od legalizacije vidi samo korist. 'To se može napraviti. To može biti legalno, sigurno, zdravo, a može se i oporezivati, pa vlada može time plaćati obrazovanje i slično. Također, možete uštedjeti bogatstvo ne stavljajući djecu u zatvor.'

Stone je poznat po miješanju polemike i drame u filmovima kao što su 'JFK', 'Rođen četvrtog srpnja', 'Wall Street' i 'Nixon', no najnoviji 'Divljaci' žestoki je akcijski triler i istodobno apel za dekriminalizaciju marihuane. Film prati sukob između meksičkog kartela i kalifornijskih uzgajivača trave i sugerira da je legalizacija marihuane zdrav izbor.

'To je moje osobno rješenje, ali kao političar borio bih se prvi za dekriminalizaciju, jer je to nusproizvod nereda koji smo dobili. Godišnje se troši 40 milijardi dolara na zatvore i to je velika industrija, pa će se boriti da zatvori ostanu veliki kao sada', izjavio je Stone.

'Marihuana je manje štetna od duhana, u mnogim slučajevima i od lijekova na recept, a svakako od alkohola. Taj je puritanizam počeo s Nixonom. Za njega je to bilo političko pitanje, ostali su samo to nastavili. To je kao Pentagon. Ne možete to zaustaviti.'

Salma Hayek, koja igra u 'Divljacima', slaže se s radikalnim stavovima svog redatelja. 'Da, marihuana, ako je legalizirana i pod kontrolom', kaže Salma. 'Neke od ostalih droga na tržištu su jako opasne. Legalizirana droga koju vam liječnik može prepisati. I koja vas polako može ubiti.'

Hayek igra nemilosrdnu šeficu meksičkog kartela čiji je cilj oduzeti kontrolu nad teritorijem koji drže kalifornijski uzgajivači (Aaron Johnson i Taylor Kitsch) i koji uzgajaju najbolju travu na svijetu. Benicio Del Toro igra brutalnog pomoćnika Salme Hayek, John Travolta korumpiranog policajca, a Blake Lively igra zajedničku djevojku Johnsona i Kitscha čija otmica rasplamsava rat dviju strana, piše Huffington Post.

176670 ,79331 ,178732 ,186515

Sviđa ti se članak? Preporuči ga prijateljima!


RTL

Preporučujemo

tportal.hr

tportal.hr

Važno: Rubrike, ljubav i seks, crna kronika, supermen, cura i frajer dana mogu sadržavati sadržaje koji nisu primjereni osobama mlađim od 18 godina. Osobama mlađim od 18 godina se savjetuje posjet ovim rubrikama jedino i samo uz nadzor punoljetne osobe.
Tportal je član Hrvatskog vijeća za medije. HVZM je samoregulatorno tijelo koje prati i sankcionira kršenja novinarske etike.
Saznajte više na http://www.hvzm.hr/
vijece@hvzm.hr