'CHANEL ZA KOSU'

Umro legendarni frizer Vidal Sassoon

10.05.2012 u 08:11

Bionic
Reading

Slavni frizer Vidal Sassoon umro je u Los Angelesu u dobi od 84 godine nakon dugogodišnje borbe s leukemijom

Posljednjih pola stoljeća bio je jedan od najpoznatijih frizera u modnom svijetu, a njegove klijentice bile su najslavnije glumice Hollywooda poput Ave Gardner, Rite Hayworth i Elizabeth Taylor te modne dizajnerice Mary Quant koja ga jenazivala 'Chanelom za kosu'.

Bio je prvi stilist koji je dopustio da se njegovo ime koristi na proizvodima i u salonima. Zaslužan je za kreiranje nekoliko slavnih wash-and-go frizura, uključujući oštri geometrijski bob, šišanje u pet točaka, frizuru 'grčke boginje' i kratki minival.

Rođen u Britaniji, od sedamdesetih je živio u SAD-u gdje je otvorio svoj prvi salon. Tamo je postao slavan, a kad je proglašen frizerom zvijezda dobio je svoj talk show, piše Daily Mail. Njegov suradnik, frizer Lee Stafford izjavio je za BBC kako je Sassoon revolucionarizirao način na koji se danas nose frizure, a poznati stilist Oscar Blandi izjavio je kako su njegove frizure bile istinska umjetnost friziranja.

'On je doista promijenio svijet kose i ljepote', napisao je Blandi.

Sassoonove geometrijske frizure bile su sastavni dio mode šezdesetih godina, zagovarala ga je modna dizajnerica Mary Quant koja je popularizirala minicu i glumica Mia Farrow, a njegove su se kratke i jednostavne frizure savršeno uklopile šezdesetih u vrijeme kad su žene počele osvajati sve više sloboda. 'Moja je ideja bila šišati kosu u formu kosu koristiti kao tkaninu i odrezati sve što je suvišno', objašnjavao je Sassoon. 'Žene su počele raditi, osvajale su svoju moć i više nisu imale vremena sjediti pod haubama.'

Godine 1966. kreirao je za dizajnera Ungara kovrčavu kosu inspiriranu filmskom zvijezdom iz dvadesetih godina Clarom Bow, a 1968. kreirao je slavnu frizuru Pixie za ulogu Mije Farrow u filmu 'Rosemaryna beba'

Sassoon je otvorio više salona u Velikoj Britaniji, a u SAD-u je proširio poslovanje na liniju šampona i drugih proizvoda za kosu. Njegov je reklamni slogan bio 'Ako vi ne izgledate dobro, ni mi nećemo izgledati dobro'.

Sassoon je 1928. rođen u židovskoj obitelji u Londonu, a kad ih je otac napustio živio je najprije kod tete, a zatim u sirotištu. U dobi od 17 godina njegova majka dala ga je za šegrta u frizerskom salonu iako je Vidal htio biti nogometaš (inače, do kraja života navijao je za Chelsea). Bio je oženjen četiri puta, ima četvero djece i napisao je tri knjige.