PLEMENITE ZVIJEZDE

Neoženjeni Brad i Clooney u borbi za istospolne brakove

17.03.2012 u 08:26

Bionic
Reading

Smiju li gay-parovi u Kaliforniji stupiti u brak? Pravna bitka oko tog pitanja dospjela je i na kazališne daske Los Angelesa, gdje glavne uloge u drami 'Osam' tumače holivudske zvijezde George Clooney i Brad Pitt, Martin Sheen i Jamie Lee Curtis. Ni Clooney ni Pitt nisu u braku, ali se bore za pravo na brak homoseksualnih partnera

'Pobijedit ćemo', poručili su George Clooney i Brad Pitt početkom ožujka, nakon nastupa u drami 'Osam' u losanđeleskom Wilshire Ebell Theateru, u kojoj su dvojica holivudskih velikana zajedno s Martinom Sheenom i Jamie Lee Curtis prvi put zajedno stali na kazališne daske.

Komad Dustina Lancea Blacka o pravnim vratolomijama oko ozakonjenja istospolnih brakova u SAD-u, prošlog je rujna izveden u brodvejskom teatru Eugene O'Neill, s poznatim glumačkim imenima kao što su Morgan Freeman i Marisa Tomei, a zajedničkom teatarskom pustolovinom u Los Angelesu sada su i Clooney i Pitt u režiji Roba Reinera ('Kad je Harry sreo Sally') dali podršku homoseksualnim partnerima u njihovoj borbi za pravo na ozakonjenje veze.

Štoviše, dok je izabrana publika u Los Angelesu uživala u glumačkim bravurama filmskih miljenika, sav prihod od predstave bio je namijenjen borbi za prava homoseksualaca, a Brad Pitt je još jednom ponovio da ne namjerava ozakoniti vezu s Angelinom sve dok to ne budu mogli i njegovi gay prijatelji. 'Smiješno je da se nekome brani potvrditi odanost nekoj osobi koju voli i s kojom želi zasnovati obitelj', kaže Pitt.

Ni holivudski srcolomac Clooney ne želi pred oltar, pa se tako dvije heteroseksualne zvijezde bez bračnih zavjeta bore za pravo na brak homoseksualaca, dok Clooney nemarno odmahuje rukom na šaputanja da i on pomalo 'naginje na onu drugu stranu'. 'To nije pitanje davanja posebnih prava jednoj grupi, nego naprosto davanja svima istih prava', izjavio je Clooney.

Iza kratkog naslova komada '8' ili 'Pro 8' krije se užarena priča o tzv. 'kalifornijskom prijedlogu 8'. U Kaliforniji se, naime, već godinama vodi pravna bitka između pristalica i protivnika ozakonjenja istospolnih zajednica. Riječ je o diskriminaciji, kršenju ljudskih prava i jednakosti zagarantirane ustavom, kažu jedni, dok drugi tvrde da je brak definiran kao veza muškarca i žene i kao takva treba biti zaštićena.

Kada je u svibnju 2008. glavni sudac u San Franciscu homoseksualcima dozvolio sklapanje braka, 18.000 parova požurilo je izreći sudbonosno da, ali ujesen iste godine na referendumu je 52 posto Kalifornijaca izglasalo 'Prijedlog 8', ustavni amandman kojim se u ovoj saveznoj državi zabranjuje istospolni brak. Dvije godine kasnije savezni sudac Vaughn R. Walker (u predstavi Brad Pitt), nakon presudnih argumenata odvjetničkih zvijezda Davida Boiesa (George Cloonie) i Theodora B. Olsona (Martin Sheen), 'Proposition 8' proglasio je neustavnim, jer gejevima i lezbijkama uskraćuje jednaku zakonsku zaštitu.

Govor Dustina Lancea Blacka na primitku nagrade za '8'

'Bio sam oduševljen argumentacijom najboljih odvjetnika u zemlji', kaže oskarovac Dustin Lance Black (najbolji scenarij 2009. za film 'Milk', autobiografiju gej-aktivista i kalifornijskog političara Harveya Milka) i vatreni borac za jednakopravnost populacije LGBTIQ (lezbijki, gejeva, biseksualnih i transrodnih osoba).

On je pomno pratio cijeli proces, a budući da nije sniman, jer su pristaše 'Prijedloga 8' od američkog Vrhovnog suda ishodile zabranu uključivanja TV-kamera, Black je dramom '8', temeljenom na sudskim zapisima, odlučio proces približiti javnosti na kazališnim daskama.

No odlukom suca Walkera, kalifornijska priča o homo-brakovima nije završena, pa otuda Blackov angažman i podrška trenutačno vodećih holivudskih zvijezda. Zabrana koju su izglasali građani Kalifornije 2008. ostat će na snazi (onih 18.000 sklopljenih brakova ostaju važeći), sve dok svoju riječ ne kaže viša sudska instanca, zbog čega je vrlo vjerojatno da će se slučaj s kazališne pozornice preseliti u Washington na Vrhovni sud. Od pedeset američkih saveznih država, istospolni su brakovi do sada legalizirani u sedam, u Connecticutu, Iowi, Massachusettsu, New Hampshiru, Vermontu, New Yorku i Distriktu Columbija, odnosno posebnoj upravnoj jedinici glavnog grada SAD-a.

Holivudske zvijezde na premijeri predstave '8'

Nakon Walkerove presude nije se razvila samo žučna rasprava oko gej-brakova, nego i oko toga tko smije suditi, a tko ne. Protivnici su tvrdili da je sučeva seksualna orijentacija utjecala na presudu, budući da je 67-godišnji Walker u dugogodišnjoj homo-vezi i tražili su da se njegova odluka odbaci, jer od nje može imati 'izravnu korist', dok su pristaše sve uspoređivali s neugodnim prilikama od prije trideset godina kada se još smatralo da žene i Afroamerikanci ne mogu suditi u predmetima koji se tiču tih skupina.

Presuda je, tako, bila svojevrsni presedan u američkom sudstvu, jeć će ubuduće gej suci i sutkinje moći voditi predmete koji se izravno tiču te populacije bez sumnje u njihovu pristranost.

A u New Yorku se za proteklo Valentinovo dogodio još jedan presedan. Jednom godišnje zaljubljenim je parovima dozvoljeno romantično vjenčanje na vrhu kultnog Empire State Buildinga, no tog puta zaljubljenici su prvi put bili mladoženka Stephanie, u tradicionalnom smokingu i s muškom frizurom, a mladenka Lela u klasičnoj bijeloj vjenčanici i s velom na glavi. Na vjenčanje u oblacima, glavnu nagradu na jednom internetskom natjecanju, djevojke su stigle s Aljaske, a tri sata kasnije prvi se put 300 metara iznad Manhattana vjenčao i jedan muški par.

Prilog s premijere predstave 'Osam'