NOVA BIOGRAFIJA OTKRIVA

Mračne obiteljske tajne Bernieja Ecclestonea

05.03.2012 u 12:33

Bionic
Reading

Skromno djetinjstvo, zarađene milijarde, rastrošne kćeri i korupcijski skandal stoljeća – sve je to stalo u jedan život Bernieja Ecclestonea. Nepoznati detalje donosi nova biografija

Kako je uspio Bernie Ecclestone? On nipošto nije bio predodređen za uspjeh. Nije obdaren nekim posebnim vrlinama, ne djeluje autoritativno. Otac mu je bio trgovački putnik, porijeklo skromno. Prvi posao u karijeri bio mu je prodavanje rabljenih automobila. No danas, kada mu je 81 godina, može reći da ima punu kontrolu nad Formulom 1 punih četrdeset godina i golemo osobno bogatstvo. Toliko ogromno da ga je teško sakriti, ponajprije zavaljujući neumjerenom trošenju kojem su sklone njegove kćerke Tamara i Petra

Ecclestone je prokrčio put do vrha poznat po poslovnoj agresivnosti i umijeću pregovaranja. Redao je uspjeh za uspjehom, sve do prošle godine, kada se mnogo toga u njegovu životu promijenilo. U novoj biografiji Toma Bowera 'Nije anđeo: tajni život Berniea Ecclestonea', koju predstavlja Daily Mail, tvrdi se da je 2011. najteža godina njegova života: raspao mu se brak, ugled i imetak su na kocki.

Najveći udarac Ecclestoneu slučaj je koji se vodi pred njemačkim sudovima. On je svjedok u procesu bankaru i njegovu dugogodišnjem savjetniku Gerhardu Gribkowskom. Mediji svijeta budno prate ovaj proces, jer je razotkrio neugodne istine o tamnoj strani financijskih poslova na kojima počiva Formula 1. Prema tvrdnjama optužbe, Gribkowsky je prije pet godina prihvatio 33 milijuna eura od Ecclestonea, što tužiteljstvo ocjenjuje kao korupciju. Gribkowsky je izveo sumnjivu transakciju u kojoj je dionice Formule prodao ispod stvarne cijene, za što ga je Ecclestone, smatra se, nagradio. Obojica poriču krivnju, premda se slučaj smatra najvećim korupcijskim skandalom u Njemačkoj od Drugog svjetskog rata.

No, biografija otkriva i događaje 'iza kulisa' spektakularnog i basnoslovnog vjenčanja njegove kćerke Petre, slučaja koji je, smatra se, bio zadnje poglavlje u dugom slučaju okolnosti koje su dokrajčile njegov odnos s Riječankom Slavicom Radić.

Parti je bio za 250 uzvanika, a nastupili su, među ostalim, i Rihanna, čije je ukazanje stajalo oko pola milijuna eura. Ecclestone i supruga sjedili su jedno do drugoga, kao da je sve u najboljem redu, da bi sutradan objavio kćerkama:
'Vaša me je mama ostavila', tvrdi se u biografiji.

Tih dana na Bernieju se nije vidjela nikakva promjena. S Formulom je sve bilo u najboljem redu, on je djelovao uobičajeno samouvjereno. Procjene da bi dvodnevno vjenčanje moglo stajati preko pet milijuna eura nisu ga odveć uzbudile. Navikao je na visoke troškove svojih kćeri, na primjer kupnju raskošne vile u Los Angelesu od 5.000 kvadrata po cijeni od 60 milijuna eura (procjenjuje se da je to najveća privatna kuća Los Angelesa).
'Postigle su dobru cijenu', komentirao je, prema biografiji, Ecclestone.

Vjenčanje je upriličeno u srednjevjekovnom dvorcu Bracciano blizu Rima. Meni je osmislio jedan od najpoznatijih kuhara današnjice Alain Ducasse, u glazbenom programu nastupili su the Black Eyed Peas, Alicia Keys i Eric Clapton. Bili su tu i akrobati, zborovi, vatrometi.
Prema navodima u biografiji, Ecclestone je, vidjevši sve to, naglas komentirao da je događaj nevjerojatan, ali vrlo skup. Slavica je, navodno, odgovorila:
'Ja sam imala bezvezno vjenčanje, pa moja kći može imati vrhunsko. To je jednom u životu.'

Najprije je stigao račun za piće. Svaka butelja vina Chateau Petrus stajala je gotovo pet tisuća eura. 'Ja sam pio samo pivo', rekao je, navodno, šokirani Ecclestone. 'Ne želim to platiti'. Kada je pitao koliko je stajao cijeli događaj, oprezno su mu rekli – 15 milijuna eura. 'Pošaljite račune Slavici', uzvratio je.

Ecclestone se nevoljko naviknuo na ispade svojih kćeri. Po uzoru na Paris Hilton, Tamara je pokrenula reality šou i tom prilikom se za novine fotografirala u krevetu bez odjeće, pokrivena samo novčanicama od 50 funti u ukupnoj vrijednosti od milijun funti.
Petra je došla na glas kao rastrošna, nakon velikih iznosa koje je trošila na odjeću i cipele.
'Ja sam bio drukčije odgojen', komentirao je njihov otac, popustljiv prema kćerima.

Premda je Ecclestone upozoravao da je 'krivo vrijeme za razmetanje novcem', činjenica je da se povećana potrošnja njegovih kćeri poklopila s rastom prihoda Formule 1. Putujući cirkus autoutrka proširio se i na Aziju, sa zaradom od gotovo 30 tisuća eura po događaju. Premda su gledališta na stazama Kine, Koreje i Malezije poluprazna, vladin sektor izdvaja goleme novce da bi mogao ugostiti prestižni događaj.

Tako Ecclestone balansira između golemih zarada i moguće propasti. Na suđenju ga upozoravaju da će, u slučaju da se dokaže da njegovi navodi nisu bili isitniti, kazna biti drakonska globa. Unatoč tome, on je u Muenchen, gdje se održava suđenje, doputovao s novom djevojkom, pedeset godina mlađom brazilskom ljepoticom Fabianom Flosi. Prošlog ljeta s njoj je doputovao na krstarenje Jadranom, ničim ne pokazujući da mu se život nagomilao problemima. To umijeće podnošenja pritiska vjerojatno je osobina koja ga je četiri desetljeća održala na vrhu.