Estrada TUŽBA HRVATSKOG NOVINARA

Angelina Jolie odbacila optužbu za plagijat

  • Autor: tportal.hr
  • 8.12.2011 10:46:01
  • 8.12.2011 9:19:51

Angelina Jolie tvrdi da nikada nije vidjela knjigu za koju je optužena da ju je plagirala u scenariju filma 'U zemlji krvi i meda'

Oskarovku je za plagijat optužio hrvatski novinar James J. Braddock, koji tvrdi da je prekršila autorska prava iskoristivši njegovu knjigu 'Slamanje duše' koju je objavio 2007. James J. Braddock je pseudonim Josipa Kneževića, redatelja i scenarista Televizije Sarajevo iz razdoblja bivše države.

Rođeni Sarajlija, koji se u Zagreb preselio 1994. godine, ranije je izjavio za portal Sarajevo-x.com da je njegova potresna i istinita priča o Sarajki Mirni, koja je razvila intiman, ali platonski odnos s crnogorskim vojnikom Ljubanom, izvrgnuta ruglu u Angelininom filmu, pa je s novopečenom redateljicom i njezinim agentima više puta pokušao stupiti u kontakt.

Angelina Jolie je odbacila tužbu kao slučajnost koja se može dogoditi u svakom filmu, piše stranica Showbiz Spy. 'Postoje mnoge knjige i dokumentarci iz kojih sam crpila inspiraciju. To je kombinacija priča mnogih ljudi. No tu određenu knjigu nikad nisam vidjela.'

U tužbi podnesenoj saveznom sudu u Illinoisu, Braddock tvrdi da se sastao s producentom filma Edinom Sarkićem, koji sada radi na Angelininom filmu, nekoliko puta tijekom 2008. da bi razgovarali o mogućnosti da njegova knjiga bude prilagođena za veliki ekran.

Tvrdi da su detalji knjige slični onima iz filma u kojem se razvija priča o ljubavi zarobljenice i srpskog vojnika te navodi da su slični zaplet i razvoj likova, kao i kulturne značajke i povijesna točnost. Sudac će odlučiti jesu li sličnosti tolike da se može dokazati kršenje autorskih prava.

Braddock traži zabranu prikazivanja filma koji kreće u distribuciju 23. prosinca, kao i naknadu štete.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još
Horoskop
Horoskop Pročitaj više