NEVJEROJATNO, ALI ISTINITO

Što je zajedničko Angelini Jolie i Avi Karabatić

09.12.2011 u 12:00

Bionic
Reading

Tragom vijesti da hrvatski novinar tuži Angelinu Jolie zbog krađe scenarija, dok se Ava Karabatić vraća na optuženičku klupu, odlučili smo pročešljati friškim tužbama protiv slavnih osoba, šokiravši se brojnošću, ali i spoznajom da Ava i Angelina ipak imaju nešto zajedničko - sudsku tužbu

Iako nama posebno zanimljiva, vijest da Angelinu Jolie tuži Hrvat zbog krađe scenarija za film 'U zemlji krvi i meda' tek je jedna u moru sličnih vijesti u kojima zvijezde bivaju tužene za svakojake prestupe. Oni se kreću od krađe intelektualnih vrijednosti preko očinstva, fizičkog napada i remećenja javnog mira, do ozbiljnih kriminalnih djela.

'U zemlji krvi i meda'

Kako su u samo desetak dana, uz Angelinu, svoje mjesto u sudskim spisima zaradili Kim i Khloe Kardashian, glumac Gary Busey i otac slavne Jodie Foster, Lucius Foster, a tužbe se otarasio mlađahni Justin Bieber, odlučili smo vam na tom malom, ali zanimljivom i nadasve sočnom uzorku pokazati drugu stranu slavnih medalja.

Već u prvom samostalnom filmskom projektu, Angelina Jolie okusila je, kako već ide s vatrenim krštenjem, svu gorčinu producentskog posla. Naime, hrvatski novinar James J. Braddcock odlučio je tužiti glumicu da mu je ukrala ideju za scenarij za film 'U zemlji krvi i meda'. Angelina je, naime, kako tvrdi naše gore Braddcock, za scenarij iskoristila njegov članak objavljen 2007. godine u kojem opisuje strašnu sudbinu žene koju stalno siluju vojnici.

U isto vrijeme dok je nedraga vijest putovala Angelini, poštar je kucao na vrata Khloe Kardashian s tužbom da je 2009. godine u jednom noćnom klubu pretukla transseksualca Ronalda/Chantal Spearsa. Khloe se tom tužbom pridružila sestri Kim koja ih ima cijeli niz, a koju je prije deset dana odlučio tužiti i suprug kratkoga daha, Kris Humphries. Kad smo kod Krisa, protiv njega je, pak, prije par dana tužbu odlučio podići prijatelj Jonathan Cheban kojega je ex gospodin Kardashian uvrijedio nazvavši ga homoseksualcem.

Dok su samo 72 bračna dana bila dovoljna za nekoliko tužbi na račun Kim i Krisa, tužba protiv mlađahnog Justina Biebera kuhala se punih devet mjeseci. Zakuhala ju je Mariah Yeater koja ga je početkom studenog optužila da je otac njezinog djeteta. Borba za ne-očinstvo trajala je punih mjesec dana, za kojih se Justin prepustio i DNK testiranju, a sve je razotkrila SMS poruka u kojoj Mariah priznaje da je otac djeteta njezin bivši dečko.

Gary Busey, glumačka veličina poznata po ulogama u hit filmovima poput 'Dan velikih valova' i 'Pakleni val', u posljednje vrijeme medijski prostor uglavnom puni glupostima koje čini podalje filmskog seta. Tako je prije dva tjedna tužbu protiv njega podigla 57-godišnja žena, tvrdeći da se pijani glumac na aerodromu u Oklahomi pretjerano razigrao laktovima, nanijevši joj usput fizičke ozljede.

Kad smo kod glumačkih veličina, još jedno slavno prezime ovih je dana završilo na sudu. Riječ je o ocu slavne glumice i redateljice Jodie Foster, Luciusu Fosteru, koji bi mogao završiti u zatvoru zbog dugogodišnjih prevara i utaje novca. Foster je, naime, godinama sklapao ugovore bez dozvole s investitorima u nekretnine, kojima je ukupno ukrao 130 tisuća dolara (dok mu kćerkica zarađuje milijune). Iako se, očito, nije okoristio kćerkinim novcem, Lucious se u svojim prevarama vrlo uspješno koristio jednom drugom Jodienom vrijednošću – glumom. Naime, sve svoje žrtve tata Foster je vrlo uspješno šarmirao, stvorivši s njima prijateljski odnos pun povjerenja, da bi ih potom opelješio.

Nakon izlaska Vlatkine knjige, tužbom je zaprijetila Alka Vuica

Da i mi konje za utrku, odnosno celebove za tužbu imamo, pokazuje friška vijest da se Ava Karabatić vraća na optuženičku klupu nakon što je Županijski sud u Zadru poništio presudu Općinskog suda kojom je oslobođena krivnje za iznudu prof. Živka Nižića.

Usput, prisjetimo se relativno svježih slučajeva Vlatke Pokos i Tončija Huljića. Vlatki je brojne prijetnje tužbama prošle godine priskrbila autobiografska knjiga 'Život u raju' naljutivši, između ostalih, Ivanu Banfić, Snježanu Mehun i Alku Vuicu te si priskrbivši, uza sve negativne aspekte, puno medijske buke i odličnu prodaju.

Za razliku od Vlatke Pokos, Tončiju Huljiću tužba za plagiranje pjesme 'Dalmatinke male' nije donijela ništa dobroga. Štoviše, zbog presude da je njegov hit 'Da me 'oće Stipe' plagijat spomenute pjesme, skladatelju je, uz loš publicitet, u ožujku ove godine stigla i kazna od sto dana zatvora ili 110 tisuća novčane kazne.

Minea: 'Da me 'oće Stipe'