DOBROTVORNE UDRUGE ZABRINUTE

Madonna usvajanje u Malaviju privodi kraju

30.03.2009 u 08:15

Bionic
Reading

Usprkos protivljenju nekoliko skupina za ljudska prava, Madonna je stigla u glavni grad Malavija Lilongwe kako bi završila proceduru usvajanja trogodišnje Mercy James

Pjevačica u ponedjeljak ima zakazano pojavljivanje pred sucem vrhovnog suda i ako sve bude po planu, ujutro bi trebala imati dozvolu za posvajanje.

'Madonna će se pojaviti pred sucem s molbom da sud potvrdi usvajanje i zasigurno će joj biti odobren privremeni sudski nalog koji joj dopušta da povede dijete sa sobom', rekao je izvor s Vrhovnog suda za jedan američki magazin.

Sud će imenovati nadglednika koji će procijeniti prikladnost Madonne za roditelja i predstaviti dva izvješća sucu prije odluke o usvajanju.

Simon Chisale, malavijski šef Ureda za dječju skrb - koji je bio nadglednik kontroverznog usvajanja Davida Bande i napisao dva vruća izvješća koja potvrđuju Madonnu i bivšeg supruga Guya Ritchieja kao obiteljski prikladne za Davida - rekao je da iako sud posjeduje dva pozitivna dokumenta, nova izvješća tek trebaju biti dokumentirana, jer slučajeve usvajanja promatraju odvojeno.

Aktivisti za ljudska prava vjeruju da Madonnu nedavni razvod od Ritchieja treba diskvalificirati od ponovnog usvajanja.

'Ne bismo smjeli dopustiti da naša djeca budu smještena u rastavljene obitelji', rekao je Maxwell Matewere, direktor udruge za pomoć djeci Eye of the Child.

Druga britanska dobrotvorna udruga, Save the Children, vjeruje da su mnoga međunarodna usvajanja nepotrebna te su nagovarali Madonnu da omogući crpljenje svih drugih mogućnosti prije nego odvede dijete iz stranog sirotišta.

'Ako slavni doista žele pomoći djeci iz siromašnih zemalja, trebali bi podržavati dobrotvorne udruge poput Save The Children i ostale koji nastoje unaprijediti kvalitetu života djece u njihovim zemljama i zajednicama', rekao je glasnogovornik Dominic Nutt i dodao: 'Vjerujemo da je bolje brinuti o njima u njihovim zemljama što je dulje moguće.'

Madonna očekuje da će usvojiti Mercy, čija je neudana mlada majka Mwandida Maunde, prema riječima njezina preživjelog ujaka Petera Banetija, umrla dva tjedna nakon porođaja u dobi od 18 godina.

Ostatak djetetove obitelji, koja uključuje drugog ujaka Johna Ngalandea i baku Lucy Chekechiwa, smjestili su je u dječje selo u južnom gradu Bvumbwe, gdje su se susrele kada je Madonna došla po Davida.

Očekuje se da će se u ponedjeljak s Madonnom na sudu pojaviti i Baneti (35), kako bi odjavio papire.
Pedesetogodišnja zvijezda stigla je na međunarodni aerodrom Kamuzu u nedjelju sa svojom 12-godišnjom kćerkom Lourdes i konvojem od pet vozila. Njih dvije na brzinu su se otuširale, presvukle i ručale prije odlaska u Lilongwe.