ISKORIŠTAVANJE DJECE

Fotografije desetogodišnje manekenke uzburkale duhove

05.08.2011 u 11:45

Bionic
Reading

Je li modna industrija u potrazi za novim licima otišla predaleko? Djevojčica Thylane Blondeau, desetogodišnji francuski model, potaknula je burne polemike o eksploataciji djevojčica u modnoj industriji

Thylane Loubry Blondeau uspoređuju s Brigitte Bardot, ima dugu plavu kosu, sjajne plave oči i samo deset godina. Koliko godina je, zapravo, premalo godina za modnu industriju? To je pitanje postavljeno nakon što su časopisi objavili sugestivne modne fotografije desetogodišnje Blondeau.

Posebno su burne reakcije izazvale snimke nedavno objavljene u francuskom izdanju Voguea u kojem je gost urednik bio Tom Ford. Fotografije, naime, pokazuju djevojčicu s teškim make-upom, zavodničkim crvenim ružem na usnama, odjevenu u usku haljinu i cipele visokih potpetica, kako leži zavaljena na kauču s leopardovim uzorkom.

Blondeau je kći nogometaša Patricka Blondeaua i novinarke i dizajnerice Véronike Loubry, a u prosincu prošle godine pojavila se na stranicama pariškog Voguea zajedno s ostalim mladim manekenkama. Mnogim je čitateljima izgledala puno zrelije od ostalih djevojčica u editorijalu, pa je Blondeau ubrzo postala senzacija na internetu: njezine su fotografije izazvale bijes blogera koji su, osuđujući urednike magazina te modnu industriju, pisali da je premlada da bi bila portretirana na tako seksi način. Njezini roditelji još nisu javno progovorili o manekenskoj karijeri svoje kćeri, ali je očito da nemaju problema s eksponiranjem svog djeteta.

Blondeau ovo nije prvi editorijal, bila je na naslovnici izdanja Vogue Enfants, a čak je 2006. u dobi od četiri godine prošetala pistom na reviji Jeana Paula Gaultiera.

Blondeau je samo najmlađa u posljednjoj ludosti modnih brandova koji eksploatiraju mlade djevojke. Iako modeli na revijama moraju imati najmanje 16 godina, ne postoji regulativa koja diktira dob modela u reklamama i editorijalima. Tako je Miu Miu ove sezone odabrao Hailee Steinfeld, 14-godišnju zvijezdu serije 'True Grit', za lice svoje jesenske kampanje, a 12-godišnja Elle Fanning postala je holivudska cura za koju se dizajneri tuku da je odjenu za crveni tepih.

Na YouTubeu obožavatelji joj posvećuju videouratke