LEGENDARNI ARNIE

U Schwarzeneggerovoj rodnoj kući otvoren muzej

02.08.2011 u 22:09

Bionic
Reading

U rodnoj kući Arnolda Schwarzeneggera u selu Thal nedaleko od Graza proteklog je vikenda otvoren muzej posvećen bivšem Mr. Universeu, koji se od austrijskog dječarca sa sela vinuo do statusa holivudske zvijezde, a potom i guvernera savezne američke države Kalifornije, prenosi BBC

Schwarzenegger je upravo proslavio 64. rođendan, a muzej posvećen njegovom životu otvoren je u kući u kojoj je s obitelji živio u skromnom stanu na prvom katu gdje je, bez struje i vode, u krevetu koji je također moguće vidjeti u jednoj od soba, po riječima kustosa Petera Urdla, mali Arnie "snivao prve dječačke snove o uspjehu".

Tu je i prvotni vanjski zahod te kuhinja iz 1950. s umivaonikom i vrčevima za vodu, brojni pokali i fotografije iz ranih dana njegove karijere u bodybuildingu te neki od njegovih prvih utega. Uz detaljan prikaz Schwarzeneggerovog opsesivnog rasporeda vježbi, tu je i njegova originalna kućna sprava za vježbanje, koloturnik s ugrađenim utezima koji su bili obješeni o jedan od dovrataka u stanu.

Muzej ima i kolekciju Arnoldove filmske memorabilije, uključujući motocikl Harley Davidson iz jednog od filmova iz ciklusa "Terminator" te mač iz "Konana Barbarina", a posjetitelji mogu i pozirati uz lutku u prirodnoj veličini Arnolda-Terminatora.

Dio kolekcije odnosi se i na razdoblje njegovog života kao političara, poput kopije stola kojim se koristio kao guverner Kalifornije i primjerka faks uređaja.

Schwarzenegger je rodno selo napustio 1966., slijedeći san o tituli Mr. Universea, koji mu se ostvario 1967. i odveo ga prvo u SAD, a potom i do statusa holivudskog akcijskog junaka i položaja guvernera Kalifornije.