IN MEMORIAM

Boris Dvornik – čovik i po

24.03.2009 u 06:53

Bionic
Reading

Na današnji dan prije godinu dana napustio nas je jedan od najvećih glumaca hrvatskog filma, televizije i kazališta, Boris Dvornik

Poznati splitski glumac i miljenik publike preminuo je 24. ožujka 2008. u 69. godini od moždanog udara. Njegove uloge u TV serijama 'Roko i Cicibela', 'Velo misto' i 'Kapelski kresovi' svrstale su ga među legende, a kolege i suradnici smatraju ga i danas jednim od najkompletnijih talenata na hrvatskim i prostorima bivše države.

Borisov otac Ivan, po zanimanju drvosječa iz Splita, nije mogao ni naslutiti da svojim teškim fizičkim radom prehranjuje buduću glumačku legendu. No još za osnovnoškolskih dana roditeljima je postalo jasno da je Boris rođeni glumac, sudeći prema njegovim nastupima u školskim predstavama, te ih nije odveć iznenadila odluka da nakon elektrotehničke škole upiše Srednju glumačku školu u Novom Sadu. Logičan sljedeći korak bila je Kazališna akademija u Zagrebu, a osim s glumačkim znanjima kroz školovanje se upoznao i s raznim krajevima bivše Jugoslavije.

Na filmu je debitirao 1960. godine u filmu 'Deveti krug', s tematikom holokausta. Glumio je mladića koji je za vrijeme rata pokušao spasiti mladu Židovku oženivši se njome. Domaća publika se odmah nakon njegovog debija zainteresirala za mladog glumca, a svakom sljedećom ulogom potvrđivao je svoj status jednog od najomiljenijih glumaca bivše države.

Početne uloge mahom u komedijama, poput 'Martina u oblacima' i 'Prekobrojne', Boris je sredinom šezdesetih nadopunio pojavljivanjem u filmovima s tematikom narodnooslobodilačke borbe, koji su kod publike polučili zavidan uspjeh, a uslijedile su i nagrade. Nagrađen je pulskom Zlatnom arenom za uloge u filmovima 'Most' i 'Kad čuješ zvona', a osvojio je i Srebrnu arenu za uloge u filmovima 'U gori raste zelen bor' i 'Opklada'

U svojoj dugoj karijeri Boris se pojavio u preko 40 filmova, ali publiku je ponajviše osvojio utjelovivši pamtljive likove u TV serijama. Većina nas Borisa Dvornika pamti kao Roka Prča iz 'Našeg malog mista', dimnjačara iz 'Kapelskih kresova' ili pak kao bricu iz 'Velog mista'. No, gluma nije bila njegov jedini talent. Naime, često je pokazivao da je talentiran i za glazbu. Uz skladbe koje je otpjevao u sklopu uloga u filmovima i serijama, nastupio je nekoliko puta i na Splitskom festivalu, rezultat čega je CD sa šesnaest antologijskih skladbi u njegovoj izvedbi pod nazivom 'Čovik i po'.

'Mislim da je Boris bio najobljubljeniji čovjek na svijetu. Ne znam nikoga koga su ljudi toliko voljeli. Njemu je Bog dao talent, mudrost, a bio je i veoma lijep čovjek. Nikad nikome nije zavidio. Živio je u jednom skladu sa svijetom oko sebe', rekao je Antun Vrdoljak nakon vijesti o smrti Borisa Dvornika.

'Umro je zaista veliki glumac. Velikan. Boris je bio izuzetan ne samo kao glumac već i kao ličnost. Imao je mnogo dara za velike transformacije: i za humoristične uloge i za velike dramske', rekla je Milena Dravić podsjetivši na Dvornikovo pojavljivanje na londonskoj televiziji u povodu glavne uloge u filmu 'Deveti krug', prvom domaćem filmu koji je otišao u Cannes

Boris Dvornik bio je istinski velikan glumišta ne samo Hrvatske nego i cijele bivše Jugoslavije, a generacije će ga pamtiti po maestralnim kazališnim, ali i ulogama u brojnim filmovima i televizijskim serijama. Punu godinu nakon što nas je napustio, još uvijek se osjeti praznina koja je iza njega ostala, koju vjerojatno nitko neće moći popuniti na jednak način kao što je to činio Boris Dvornik.

Zanimat će vas u MAXtv videoteci: