Estrada EAST OF THE WEST

Film 'Marijine' nagrađen u Karlovym Varima

Dokumentarno-igrani film 'Marijine' riječke redateljice Željke Sukove s Ninom Violić, Željkom Sukovom i Milom Čuljak u glavnim ulogama osvojio je nagradu FEDEORA Udruženja filmskih kritičara Europe i Mediterana na 46. međunarodnom filmskom festivalu u Karlovym Varyma

Film koji prati pokušaj triju sestrični da se oproste od preminule bake na sebi svojstven način prikazan je u natjecateljskom programu 'East of the West' u Karlovym Varyma, u kojem se natjecalo još 11 filmova iz istočne i srednje Europe. O dodjeli nagrade filmu 'Marijine' odlučio je tročlani žiri kritičara u sastavu: Eva Af Geijerstam, Vladan Petković i Blagoja Kunovski.

'Marijine' su očaravajući film s živopisnim likovima koji izmjenjuju duhovite replike pod utjecajem crvenog vina, uprizoruju nadrealna 'oplakivanja' na odlagalištu otpada uz more i plešu uz glazbu Midi Lidija. Kombinacija snimljene građe i starih kućnih videa koji prikazuju Mariju i njene unuke stvara uspjeli miks zabave i nostalgije, napisao je Vladan Petković na portalu Cineuropa.

'Marijine', debitantski film Željke Sukove premijerno je prikazan početkom svibnja na festivalu Hot Docs u Torontu. Film je snimljen u produkciji riječke Udruge UKUS, montažu potpisuje češki redatelj Aleš Suk, a u filmu nastupa češki underground elektro bend Midi Lidi.

Udruženje filmskih kritičara Europe i Mediterana FEDEORA ustanovljeno je za vrijeme Festivala u Cannesu u svibnju 2010. godine. Čine ga profesionalni filmski kritičari iz europskih i mediteranskih zemalja.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još
Horoskop
Horoskop Pročitaj više