OVOGA LJETA U KASTVU

Balašević, Milenković i mariachi

30.06.2011 u 17:01

Bionic
Reading

Jubilarni 20. internacionalni ljetni festival kulture u Kastvu, KASTAFSKO KULTURNO LETO 2011, započinje u petak, 1. srpnja, koncertom pjevačice i glumice Renate Sabljak uz pratnju revijalnog orkestra pod ravnanjem maestra Dinka Appelta te otvorenjem likovne izložbe – ambijentalne instalacije 'Kastavsko svjetlo/ Prozori' akademika Dražena Trogrlića

U Kastvu, gradiću kulture i prosvjete, već 20. godinu zaredom tijekom ljeta odvija se bogat kulturni program sa širokim rasponom događanja dramskog, likovnog i glazbenog karaktera. Od početka srpnja do kraja kolovoza 2011. brojne predstave, koncerti domaćih i inozemnih glazbenika te raznovrsne izložbe doprinijet će romantičnom ugođaju ovog malog gradića na brdašcu iznad Rijeke.

Kastafsko kulturno leto obilježit će nastupi renomiranih umjetnika, poput ansambla Lado, Zijaha Sokolovića, sastava ArsTango, portugalskih harmonikaša Danças Ocultas, meksičkih mariachija Mariachi Estrella, preko nastupa Đorđe Balaševića, zaključno s dva jedinstvena glazbena izdanja - sedmog Festivala čakavske šansone Čansonfest i četvrtog Blues Festivala.

Programi se izvode na kastavskim gradskim trgovima, Lokvina i Crekvina, gdje će, između ostalog, 17. srpnja svoj glazbeno-scenski spektakl izvesti i posebni gosti festivala, vokalno- instrumentalni sastav ArsTango iz Slovenije, kada će poznati violinist Stefan Milenković premijerno izvoditi temperamentnu argentinsku glazbu u 'Priči o tangu'.

Portugalski kvartet Danças Ocultas ili tzv. četiri harmonike s ruba Europe, predstavnici suvremene portugalske glazbe, izvest će svoj repertoar 26. srpnja, a već 2. kolovoza u sklopu glazbenog programa posjetitelji će imati prilike uživati u nastupu Đorđa Balaševića pod imenom 'Kalendar mog djetinjstva'. Riječ je o Ðoletovom zanimljivom, toplom i slikovitom pripovijedanju o svom odrastanju i djetinjstvu, ali isto tako i istančanom glazbenom repertoaru ovog vrsnog kantautora u pratnji pijanista, profesora Aleksandra Dujina.

Od glazbenih atrakcija ovogodišnjeg jubilarnog KKL-a, izdvaja se i nastup meksičkih mariachija Mariachi Estrella, program Kozmopolitskog ritma s Karavanke u izvedbi austrijskih Global Krynera koji kombiniraju lokalni gorenjski zvuk sa svjetskim hitovima te Kastav Blues Festival, od 4. do 8. kolovoza.

U dramskom dijelu programa KKL-a posebno se ističe 'SHAKEspeare na EXit', Teatra Exit u gostima te 29. srpnja tisućita izvedba predstave 'CABAres, CABArei' glumca Zijaha Sokolovića.

Cjelokupno događanje završava 7. festivalom čakavske šansone Čansonfest, čiji je cilj očuvanje i unapređenje čakavštine. Kao u svoja posljednja četiri izdanja, Čansonfest će imati produkcijski i natjecateljski karakter jer Festival radi na poticanju stvaranja novih skladbi.

Izvršna voditeljica 20. kastafskog kulturnog leta Mirna Rubeša prigodom početka cijele manifestacije naglašava:
'Trudimo se već 20 godina pozicionirati i definirati Kastav kao kulturnu destinaciju s prepoznatljivom kulturnom valutom - Kastafsko kulturno leto. Ove godine imamo iznimno kvalitetan i atraktivan program koji odiše novim kulturnim zanosom. Dođite nam u Kastav i svojom energijom sudjelujte u stvaranju 20. Kastafskog kulturnog leta.'

Organizator manifestacije je Udruga Kastafsko kulturno leto, generalni sponzor Grad Kastav, a program podupire i Primorsko-goranska županija.

Ulaznice za ovaj najstariji ljetni festival na Kvarneru u prodaji su u turističkoj agenciji Kastavea u Kastvu, na riječkom kartomatu i u TIC-u Rijeka, u NewSound-u u Matuljima te na web stranici www.kulturaplus.com.

Balaševićev 'Kalendar mog detinjstva'