PROFITIRALA NA JAPANU?

Lady Gaga na sudu kao lažna dobrotvorka

28.06.2011 u 10:12

Bionic
Reading

Lady Gaga tužena je za 3,1 milijun funti jer je na svojoj web stranici nudila narukvice te prihodom od njihove prodaje trebala pomoći žrtvama potresa u Japanu. Dio prihoda zadržala je, navodno, za sebe

Lady Gaga optužena je za profiterstvo jer je u okviru svoje humanitarne akcije prodavala narukvice, a prihod od prodaje bio je namijenjen žrtvama potresa u Japanu. U tužbi se navodi da je pjevačica pogrešno prijavila porez na ono što je trebao biti dobrotvorna donacija.

Također je optužena za zadržavanje dijela novca od prodanih narukvica iako je obećala obožavateljima da će cijeli iznos ići u Japan. Mail Online je kontaktirao s glasnogovornicima Lady Gage, a oni su zasad bez komentara. Gaga je tužena pod svojim pravim imenom Stefani Germanotta, a u optužbi se koriste zakonske odredbe koje definiraju iznudu.

Reketarenje i prikriveno oglašavanje

U tužbi, koja je podnesena na američkom saveznom sudu u Detroitu, navodi se da je korišteno 'prikriveno oglašavanje' i reketarenje da bi se motivirali donatori da za pet dolara kupe narukvicu s Gaginih službenih stranica. Javnost je time, kaže se u tužbi, obmanuta tvrdnjom da će sav prihod od prodaje narukvica biti doniran žrtvama potresa u Japanu iako je velik dio prihoda Gaga zadržala kao svoj profit. Ukoliko se utvrdi da su navodi istiniti, bit će to velik udarac za Gagu koja je vrlo glasna što se tiče etičkih pitanja.

Narukvica se još uvijek prodaje na Gaginim službenim stranicama s porukom: 'Mala čudovišta, pokažite svoju podršku Japanu našom narukvicom 'Molimo za Japan'! Odaberite svoju cijenu za dodatne donacije. Sav prihod ide izravno žrtvama potresa u Japanu.' Samo 48 sati od lansiranja humanitarne akcije uplaćeno je 156.000 funti.

Prevareni obožavatelji

Tužbu je podnijela odvjetnička tvrtka koja se bavi zaštitom američkih potrošača, a Gagini odvjetnici imaju 30 dana za odgovor. Odvjetnik Ari Kresch kazao je da je podnio tužbu nakon što je kontaktirao s Gaginim obožavateljima koji su smatrali da su prevareni. 'Druge zvijezde ohrabruju obožavatelje da doniraju u legitimne humanitarne organizacije kao što je Crveni križ, ali Lady Gaga je preuzela na sebe prikupljanje novca i nije ga proslijedila.'