RANKO ZIDARIĆ:

Zbog ljubavi sam često gubio razum

19.03.2011 u 13:12

Bionic
Reading

Zagrebački glumac život ne može zamisliti bez dobrog humora, odlične kuhinje i 'obiteljske meditacije' daleko u prirodi

Rijetko se koji glumac zna tako dobro šaliti na svoj račun kao Ranko Zidarić. U najnovijoj domaćoj sapunici Nove TV 'Pod sretnom zvijezdom' 46-godišnji glumac tumači poduzetnika koji u krizi srednjih godina napušta suprugu zbog zgodne ljubavnice. 'Za razliku od Martina Vrbana kojeg glumim, ja sam rođen pod crvenom zvijezdom za vrijeme komunizma. Ali i meni je, kao i njemu, ljubav u životu često pomutila razum. Na sreću, sve se dobro završilo, happy endom', kaže Ranko koji na krizu srednjih godina samo odmahuje rukom.

'Pa ja sam to odavno prošao, sad sam u krizi zadnjih godina. Nekad sam znao reći da sam podvojena ličnost, a sad ponekad mislim da sam zbog brojnih obaveza posve ispario', kroz smijeh će Ranko koji se nakon 24 godine na setu ponovno susreo sa svojom prvom filmskom partnericom Nadom Arnerić iz filma Lordana Zafranovića 'Aloha, praznik kurvi'. Bio je to njegov prvi veliki filmski projekt u kojem se okušao sa 23 godine. 'Sjećam se da sam bio mlad i zbunjen, nisam imao pojma kako se snima film. Bila su to sasvim druga vremena. Troje ljudi je radilo za sve ostale koji su uživali u svojim dnevnicama. Nije to kao danas u kapitalizmu kad radiš od jutra do mraka, osjećaš se kao prodavačica u najprometnijem šoping centru. Ma šalim se. Dobra zafrkancija, to je ono što mene uvijek spašava. Bez toga bih potpuno poludio u ludom dnevnom ritmu', spremno će Ranko koji će se na malim ekranima u novoj sapunici pojaviti u zagrljaju zgodne plavuše Katarine Čas. 'Ne mogu se potužiti na ekipu na setu, posebno na Katarinu. Pravi melem za oči. Inače, najviše vremena provodim s Petrom Ćiritovićem. Nas dvoje imamo malo pomaknuti smisao za humor, najbolje se razumijemo', priznaje. Nakon što obavi prvi dio snimanja telenovele 'Pod sretnom zvijezdom', očekuje ga putovanje na Hvar, gdje krajem travnja počinje snimanje filma Filipa Šovagovića 'Visoka modna napetost'.

'Filip i ja smo nekad zajedno ludovali, sad je tog ludila puno manje, što je dobro za nas oboje. Radujem se snimanju filma. Bit će to avantura koja se ne zaboravlja', smatra glumac koji se može pohvaliti time što još nije dobio ni jednu negativnu kritiku od svoje kćeri, tinejdžerke Sare. 'Sara ne gleda previše televiziju, zaokupljaju je neke druge stvari, ali zasad je zadovoljna mojom glumačkom izvedbom. A ni supruga me ne zasipa kritikama, trenutačno sam blažen među ženama. Kad su moje cure oko mene zadovoljne, onda sam i ja. Samo, teško je razumjeti žene, pokušavam koliko je to moguće', zaključuje glumac koji je najsretniji kad slobodan dan može provesti s obitelji negdje u prirodi ili ih razveseliti nekim svojim specijalitetom. Naime, Ranko je već godinama veliki gurman, a njegove kulinarske vratolomije posebno obožavaju kćeri koje se razvesele čim vide tatu s kuhačom u ruci.

'Volim razveseliti ljude oko sebe finim jelom. Trenutačno smo na zdravoj hrani jer Zora obožava sve što je zeleno. I fura se na makrobiotiku, sezam, seitan, tofu. Pametno dijete.'

Gluma je njegova profesija o kojoj uvijek priča s užitkom. No kad su djeca posrijedi, Ranko Zidarić unatoč kaotičnom glumačkom rasporedu uvijek uspijeva biti 'tata koji sve razumije'.

'Netko me gore blagoslovio sa super djecom. I Sara i Zora su u nekom svom filmu. Mlađa ne ispušta knjigu iz ruku, svaku slikovnicu prouči do detalja. Bit će novi Nikola Tesla. Pametna je na mamu i tatu, kulerica je na mamu, a od mene je, čini se, naslijedila i smisao za humor. Samo ga još treba malo doraditi', šali se Ranko koji je stariju 14-godišnju kći Saru dobio u braku s kazališnom redateljicom Sašom Broz, a dvoipolgodišnju Zoru sa slikaricom, grafičkom dizajnericom Ivanom Uhlik.

'Najsretniji sam kad se mogu negdje daleko od grada, žurbe i buke opustiti sa svojom djecom', zaključuje glumac.