SKRIVENE STRASTI

Za čime potajno luduju domaće zvijezde?

28.01.2011 u 11:12

Bionic
Reading

Kada je nedavno novinarka Marijana Marinović organizirala svoju izložbu polaroida, njezine male strasti, za koje mi kolege znamo i bez toga, jer već godinama imamo za zadatak da joj ih nabavljamo kad odemo na put u inozemstvo, što je gotovo nemoguća misija jer se više ne proizvode, zamislili smo se o svim našim iracionalnim zadovoljstvima u koja ulažemo vrijeme, trud, a često i podosta novca

Ako otvorimo tu pandorinu kutiju s natpisom 'guilty pleasures', izaći će poduža lista svega i svačega što nam pričinjava zadovoljstvo, nudi mogućnost eskapizma u naš mali svijet u kojemu imamo moć kontrole i što stvara zanimljiv koktel podražaja, od mentalnog zadovoljenja do grizodušja zbog kojih se na kraju osjećamo – živima…

OD SALVETA DO NAUŠNICA

Poduzetnica i bivša Miss Universe Hrvatske, Ivana Delač Đolo, prisjetila se kako je to kod nje sve počelo.
'Kad sam bila mala, predmeti mojih želja bile su salvete koje dan-danas čuvam, jer me veselim aplikacijama vraćaju u dane bezbrižnog djetinjstva. Imam i kolekciju pisama u kojima se krije cijela višegodišnja prepiska s mojom prijateljicom, a kasnije i vjenčanom kumom. Zapravo smo se tako upoznale i zbližile. Pisama je nekoliko stotina, jer počelo je u sedmom razredu, a završilo u našoj 30. godini, kad smo zaredale s e-mailovima i SMS-ovima. Mama mi je nedavno javila da ih je pronašla na tavanu i s veseljem ih se spremam ponovo iščitati, jer puna su djevojačkih tajni, pisana nalivperom u različitim bojama, sa šljokicama, namirisana, pohranjena u nekoliko lijepih kutija za cipele. Kasnije sam skupljala i kinoulaznice jer su onda bile veća 'ekskluziva' i lijepila ih u dnevnik. Danas imam najmanje vremena, ali ponosna sam na svoju kolekciju naušnica, kojih šezdesetak pari, od najskupljih do drage bižuterije, koje mi uglavnom daruje suprug. Isto tako, imam krpica, torbica i cipela – svega pomalo, kao 'prosječno žensko'.

Hokejaši su, kao i većina sportaša, veliki fanovi igrica

MODA I TORBICE

Možda je najviše sakupljača 'krpica' i popratnog aksesoara kojima se odrasle žene i dalje mogu bezbolno igrati, opustiti i uljepšati. Javnost je kao veliku ljubiteljicu mode 's potpisom' percipirala Vlatku Pokos, pjevačicu i voditeljicu nad čijom su se listom skupocjenih stvarčica, od rublja do bundi, koje je potraživala od bivšeg muža Dikana Radeljaka, zlonamjernici mjesecima naslađivali.

Torbice su zaseban modni fetiš o kojemu bi se mogle pisati sage. Hrvatice koje si to mogu priuštiti lude su za skupim modelima, koje su im najvjernije pratiteljice na javnim događanjima.
Među modno osviještenima trenutačno su najpopularnije kultne Chanelove torbice s trendovskom ručkom od lanca, a vječna Hermèsova birkinica zauzima visoko drugo mjesto. Među poznatim damama koje se mogu pohvaliti da je posjeduju su Iva Balaban, Vanja Mamić, Iva Balent, Andrea Čermak i Tatjana Ivanišević, a vlasnik takve torbe je i jedan muškarac, stilist Marko Grubnić. Chanelove, pak, modele s ručkom od lanca rado nose Fani Stipković, Iva Balaban, Andrea Čermak i Marija Cvitanović, a većina se slaže da je upravo to jedna od najisplativijih modnih investicija, jer je pogodna i za dnevne i za večernje modne kombinacije. Na dobru torbu nisu imune ni političarke: tako je još svježe sjećanje na polemiku koja je prije par mjeseci podgrijavala medije, na temu je li Fendijeva torbica naše premijerke skupocjeni original ili vjerna kopija.

MUŠKE SLABOSTI

Njezin kolega iz političkih voda, Mladen Pavić, priznao je da su mu kravate fetiš kad je publika s 'kliničkim okom' primijetila da se u svojim medijskim istupima nijednom nije pojavio s istom.

Posebna kasta ove teme su sportaši. U njihove 'male strasti' možemo ubrojiti štošta, od srećonoša poput tetovaža i različitih ceremonija uoči nastupa, a među najnovijima su najrazličitije vrste igrica. Tako se uz PlayStation u slobodno vrijeme najradije opuštaju plivač Duje Draganja i rukometaš Ivano Balić, kojemu je najdraži sparing partner sin Dino, a naše ultimativne sportske zvijezde, hokejaši Medveščaka, u gustom rasporedu priprema za spektakl na ledu Ice Fever, našli su vremena da posjete Dane gameinga u Arena Centru. Posjetitelji su tako imali priliku odmjeriti svoje snage na PlayStationu, Nintendu Wii i Xbox Kinectu s 'medvjedima' Jonathanom Filewichom, Dominikom Kanaetom i Waceyem Rabbitom, koji su vodili žestoke borbe s mladim gejmerima.

Za razliku od većine nogometaša koji, već predvidljivo, skupljaju ugostiteljske lokale, među njima postoji mali kružok ljubitelja umjetničkih slika. Tako je bivši golman reprezentacije, Tomo Butina, u svojoj Velikoj Gorici jedno vrijeme čak otvorio galeriju u kojoj je pred očima javnosti izložio svoja vrijedna ulja na platnu i starine. Za razliku od njega, nogometaš Varteksa Davor Vugrinec svoja vrijedna slikarska djela pokazao je samo nekolicini privilegiranih novinara koji tvrde da se profilirao u znalca rafinirana ukusa. Vugrinec je svojom strašću uspio zaraziti i mlađeg kolegu Ognjena Vukojevića.

Postoje i bizarne strasti, pa je tako Mateja Penava nedavno priznala da joj je najveće zabranjeno zadovoljstvo hrana, što ne bi bilo neobično da se ne radi o manekenki, koja je tako poručila da je jesti – zdravo, fino i lijepo.

Pri vrhu svjetske liste želja 'malih strasti' u svijetu su na cijeni rijetke (i skupocjene) vrste orhideja. Tko će prvi od naših poznatih priznati da je to njegov 'guilty pleasure', preostaje da vidimo.